Danmark importerer 7 gange mere teaktræ fra Burma end andre EU-lande målt pr. indbygger, trods opfordringer til sanktioner. Importen giver penge til et af verdens blodigste militærdiktaturer, og bidrager til hastig ødelæggelse af miljøet, mens forbrugerne herhjemme ofte bliver vildledt af danske virksomheder.
Det konkluderer en rapport, ”Danske Burma Tømmermænd”, som den danske NGO, Burma Støttegruppen, offentliggjorde tirsdag.
Rapporten kan læses her på u-landsnyt.dk allerede fra i dag tirsdag og på www.burmateak.dk fra onsdag morgen.
– Det er en rystende og pinlig rekord, Danmark har med import af burmateak. Virksomhederne har nemlig i årevis vidst, at handelen giver penge til et brutalt militærstyre, og alligevel er importen steget, siger talsmand for Burma Støttegruppen, Bjarne Ussing.
Importen af burmateak blev næsten fordoblet fra 1996 til 2002, fra 27,5 millioner til 47 mio. kr. ifølge Danmarks Statistik. Det er især bådbranchen, der er storforbruger af burmateak, mens resten går til indendørsmøbler og havemøbler samt til en ny trend: teakgulve i badeværelser.
Og dem, der står bag Danmarks store import af burmateak, er Dalhoff, Larsen og Hornemann A/S, Aalborg Træ & Finér A/S, Internationalt Hårdttræ A/S, International Finérhandel A/S samt M og S Hindenburg A/S (Danske Trælast A/S).
– Det er vigtigt med politisk handling, for virksomhederne har overhørt de opfordringer til sanktioner, der har lydt fra Aung San Suu Kyi siden 1996, siger sekretær i Den Danske Burma Komité, Anette Berentzen.
Aung San Suu Kyi er leder af partiet NLD, der fik 82 procent af mandaterne ved Burmas valg i 1990. Styret arresterede Aung San Suu Kyi, og fortsatte et brutalt diktatur, bl.a. hjulpet af penge fra træ-eksporten, fremgår det af pressemeddelelsen.
Den Danske Burma Komité og Burma Støttegruppen har opfordret en række folketingsmedlemmer til
– At Danmark arbejder for, at EU indfører handelssanktioner mod træ-import fra Burma.
– At Danmark indfører mærkning af produkter fra Burma, så forbrugerne har et valg om, hvorvidt de vil støtte regimet eller ej.
– At Danmark også vil arbejde for, at EU indfører mærkning af produkter fra Burma.
– At Danske importører og forhandlere af burmateak får et tilsvarende brev fra Udenrigsministeren, som allerede 3 gange har været sendt til danske rejsebureauer, der sender turister til Burma.
Yderligere oplysninger hos
Burmakomitéens sekretær Anette Berentzen, tlf. 33 69 11 40 / 29 27 23 29 / [email protected]
Burma Støttegruppens talsmand Bjarne Ussing, tlf. 22 66 34 95 / 33 25 18 40 / [email protected]