Haarder: Flere penge fra Danmark til ofrene i Darfur

Redaktionen

Integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) har mandag besluttet, at der skal bevilges yderligere 24 mio. kr. i støtte til krisen i Darfur i det vestlige Sudan. En krise, som FN kalder den værste humanitære krise i verden, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Bertel Haarder udtaler:

– Det er afgørende, at det internationale samfund opretholder den massive støtte til Darfur-krisens ofre. Vi må sikre, at flygtninge og fordrevne kan vende hjem, så hurtigt situationen tillader det. Konfliktens parter må respektere de indgåede aftaler, ligesom de skal arbejde for at forhindre yderligere overgreb. Der må gives uhindret adgang for humanitær bistand. Danmark vil fortsætte sin støtte også i 2005.

Den nye bevilling fordeler sig på støtte til beskyttelse, vand og sundhed.

Penmgene fordeler sig med 5 mio. kr. til UNICEFs arbejde med ernærings-, sundheds- og sanitetsprojekter. Der ydes 5 mio. kr. gennem Dansk Røde Kors til arbejdet i Darfur under Den Internationale Røde Kors Komités landeprogram i Sudan.

Læger uden Grænser (MsF) modtager 5 mio. kr. til sit arbejde med styrkelse af primær sundhed med særlig fokus på børn og mødre samt voldsramte kvinder. Folkekirkens Nødhjælp modtager 5 mio. kr. til støtte til vand, sundhed, ly og fødevarer. Endelig modtager Dansk Flygtningehjælp 4 mio. kr. til personelbistand i Darfur og Sudans naboland, Tchad.

Sikkerhedssituationen i Darfur er forværret de seneste uger. Parterne overtræder jævnligt våbenhvileaftalen, og Khartoum-regeringen synes at have svækket kontrol over begivenhederne. Det forringer den humanitære adgang til den nødlidende befolkning. Der er nye eksempler på tvangsflytning af internt fordrevne og på ødelæggelse af lejre.

Antallet af personer, som er ramt af den humanitære katastrofe, vokser fortsat. På nuværende tidspunkt skønnes over 2 millioner at være direkte berørt af krisen, heraf er godt 1,6 million fordrevet. Alene den seneste måned er der kommet over 100.000 nye fordrevne til. 60-70.000 mennesker anslås at være døde under krisen.

Trods de forværrede sikkerhedsforhold er den hidtidige internationale hjælp begyndt at virke i dele af Darfur, og der er begrundet håb om, at dødeligheden i nogle områder vil begynde at falde.

Yderligere donorfinansiering er afgørende for at fastholde denne tendens. Danmark har med det seneste bidrag ydet ca. 75 mio. kr. til Darfurkrisens ofre siden udgangen af 2003.

Mere detaljeret information om situationen i Sudan og Darfur kan søges her på www.u-landsnyt.dk, www.IRINnews.org eller på Europakommissionens Humanitære Kontors hjemmeside: www.europa.eu.int/comm/echo

Yderligere oplysninger i Danidas Kontor for Humanitær bistand og NGO-samarbejde, Eva Grambye, tlf.: 33 92 14 10.