Læger uden Grænser om Darfur: Nødhjælpen er helt utilstrækkelig

Redaktionen

En ny ernæringsundersøgelse fra Læger uden Grænser (MSF) viser, at dødeligheden blandt de fordrevne i det borgerkrigsramte Syd Darfur i Sudan langt overstiger katastrofegrænsen, og at nødhjælpen i området er helt utilstrækkelig, skriver organisationen i sit seneste nyhedsbrev onsdag.

MSFs ernæringsundersøgelse, der er foretaget i perioden 2-6 september, viser, at dødeligheden i Kalma-lejren uden for byen Nyala nu er langt over den internationalt fastsatte katastrofegrænse på ét dødsfald om dagen per 10.000 voksne personer.

Med mindre omfanget af nødhjælpen intensiveres betragteligt i Syd Darfur, frygter MSF, at sundheds- og ernæringssituationen i området forværres drastisk. Over 65.000 internt fordrevne har søgt tilflugt i Kalma-lejren, hvor MSF lige nu behandler 3.900 underernærede børn,

Undersøgelsen viser, at næsten en fjerdedel – 23,6 pct. – af børnene under 5 år er underernærede, og at 3,3 pct. er så udmagrede, at de vil dø, hvis de ikke øjeblikkelig modtager hjælp.

En sideløbende undersøgelse af dødeligheden i Kalma-lejren over de forløbne 7 måneder viser, at 2.500 er døde, heraf 1.100 børn under 5 år. Disse tal er langt over katastrofegrænsen, og beregninger for de seneste måneder viser ikke nogen forbedring på trods af forbedret adgang til sundhedsfaciliteter i lejren.

– Det er dybt forargeligt, at der blot få minutters kørsel fra Nyalas internationale lufthavn findes over 65.000 fordrevne, som hverken har adgang til mad eller sanitet, siger formanden for den danske afdeling af Læger uden Grænser, speciallæge Søren Brix Christensen og fortsætter:

– Disse mennesker er helt afhængige af nødhjælp udefra, men den kommer slet ikke i tilstrækkeligt omfang, fordi det internationale samfund og den sudanske regering stadig ikke lever op til deres humanitære forpligtelser. Det er nu der skal handles, hvis vi skal undgå at i tusindvis dør.

Den største enkeltstående årsag til dødeligheden i Kalma-lejren er diarré, mens volden er årsag til 57 pct. af alle dødsfald blandt voksne. En tilsvarende undersøgelse for Muhajiriya-lejren øst for Nyala, hvor der opholder sig 13.000 fordrevne, har vist, at 81 pct. af alle dødsfald her skyldtes voldshandlinger.

Læger uden Grænser har siden maj indsamlet penge til det humanitære arbejde i Darfur, hvor organisationen har været til stede siden november 2003.

Lige nu findes der 200 internationale – deriblandt 3 danske – og 2.000 sudanesiske nødhjælpsarbejdere fra Læger uden Grænser, der giver medicinsk og ernæringsmæssig nødhjælp til fere end 700.000 fordrevne i selve Darfur og næsten flygtninge 200.000 i nabolandet Tchad.

Kilde: www.msf.dk