Læger uden Grænser i ny rapport: Forfærdende forhold i Darfurs lejre

Redaktionen

Selv om det internationale samfund og den sudanske regering gang på gang har lovet at yde hjælp og sørge for sikkerhed til de internt fordrevne i Darfur, er begge dele stadig helt utilstrækkelig, viser en ny rapport som Læger uden Grænser (MSF) netop har offentliggjort, skriver organisationen i sit November-nyhedsbrev.

Rapporten, der er den mest detaljeret af sin slags, bygger på ernærings- og dødeligheds-undersøgelser fra MSFs sundhedsklinikker i 6 områder i hele Darfur-regionen, samt interviews med internt fordrevne i flygtningelejrene.

Rapporten viser, at en stor del af Darfurs 1,2 millioner internt fordrevne stadig lever i konstant frygt for voldelige overgreb og intimidering. Bl.a. beretter de fordrevne om, at mange af flygtningelejrenes vagter er de selv samme mænd, der nedbrændte deres landsbyer og myrdede deres familier. De fordrevne er derfor både bange for at tage hjem, men også bange for at blive i lejrene.

– På trods af at der har været stor international opmærksomhed omkring den humanitære katastrofe i Darfur, er der stort set ikke sket noget for at forbedre de fordrevnes sikkerhed og sundhed, siger formanden for den danske afdeling af Læger uden Grænser, speciallæge Søren Brix Christensen, og fortsætter:

– De internt fordrevne, der er kommet til Darfurs flygtningelejre for at søge beskyttelse og hjælp, har i stedet oplevet nøjagtig de samme rædsler, som de er flygtet fra.

Rapporten, der udover ernærings- og dødelighedsstatistikker indeholder vidnesbyrd fra de internt fordrevne, konkluderer, at volden i Darfur først og fremmest er rettet mod civile indbyggere, og at det primære formål har været at fordrive visse dele af den lokale befolkning.

Rapporten viser også, at de mest udbredte dødsårsager blandt Darfurs internt fordrevne stadig er diarre-sygdomme, åndedrætsinfektioner og malaria forårsaget af mangel på rent vand og ordentlige sanitære forhold. Mangel på beskyttelse af de internt fordrevne resulterer ligeledes fortsat i en ovedødelighed forårsaget af vold.

Læger uden Grænser har været til stede i Darfur siden november 2003. Lige nu findes der 250 internationale – deriblandt 3 danske – og 2.000 sudanesiske nødhjælpsarbejdere fra Læger uden Grænser i regionen. De giver medicinsk og ernæringsmæssig nødhjælp til flere end 700.000 fordrevne i Darfur og næsten 200.000 flygtninge for konflikten i nabolandet Tchad.

Rapporten “Persecution, Intimidation and Failure of Assistance in Darfur – MSF Holland, October 2004” kan downloades i pdf-format fra følgende link: www.msf.dk/pdf/Darfur29102004.pdf