Udviste NGOer i Sudan: Kan få forfærdende konsekvenser for Darfurs nødstedte

Redaktionen

Den franske afdeling af Læger uden Grænser (MSF) blev torsdag udvist fra Darfur af den sudanske regering med øjeblikkelig virkning

Det skete dagen efter, at også organisationens hollandske afdeling blev tvunget ud af regionen, skriver MSF Danmark i en presseudtalelse fredag.

Omfattende medicinske programmer bliver nu tvunget til at stoppe og Darfurs befolkning holdes som gidsler i en politisk og juridisk dagsorden. Læger uden Grænser opfordrer Sudans regering til at ophæve sin beslutning og tillade den livsvigtige humanitære hjælp at blive genoptaget, hedder det.

Udvisningen betyder, at hundredtusinder af menneskers basale behov for eksempelvis medicin, mad og sanitet, ikke kan opfyldes.

Omkring 130.000 i den borgerkrigsramte region har akut brug for vaccination mod meningitis, som er brudt ud i Niertiti og Kalma lejrene for hjemstavnsfordrevne.

Ingen af de tilbageværende organisationer kan udfylde det tomrum, som udvisningen af så mange humanitære organisationer (13 i alt) efterlader, anføres det.

– Ordren om at smide Læger uden Grænser ud af Darfur er et dramatisk skridt, der vil have konsekvenser, som er uden fortilfælde. Store dele af befolkningen i Darfur er totalt afhængige af international humanitær nødhjælp, siger Christophe Fournier, international præsident for Læger uden Grænser.

Læger uden Grænsers tilbageværende afdelinger er fast besluttede på at fortsætte med at yde nødhjælp, i de områder de arbejder i.

– Befolkningens behov er blevet offer for politiske og juridiske dagsordner, hvilket er totalt uacceptabelt. Vi appellerer til regeringen om at ophæve sin beslutning og tillade uafhængig og upartisk humanitær hjælp til Darfurs befolkning, siger Christophe Fournier.

Læger uden Grænser understreger, at man er uafhængig af den internationale straffedomstol, ICC, og på ingen måde samarbejder med den, eller udleverer oplysninger til den.

Udvisningerne kommer efter at Sudans præsident er begæret anholdt og indkaldt for domstolen efter styrets overgreb i Darfur de seneste år.

Også CARE International er sat på porten. Til Berlingske Tidende siger kommunikationschef Ulla Jepsen i CARE Danmark, at “i Darfur er 2,5 millioner afhængige af de humanitære organisationer støtte”.

– Det vil få katastrofale følger for dem, hvis de her 13 NGOer må trække sig ud. Vi bliver som humanitære organisationer taget som gidsler i den her sag, anfører Ulla Jepsen.

CARE har fået 24 timer til at forlade kæmpelandet – Afrikas største.

Red Barnet har tillige modtaget en henvendelse fra den sudanesiske regering om at indstille nødhjælpsarbejdet. Det vides endnu ikke, om, eller hvornår, Red Barnet kan genoptage hjælpearbejdet, hedder det på Red Barnet Danmarks website fredag.

Hvis de humanitære organisationer ikke får lov at genoptage deres arbejde i Sudan, vil dette få alvorlige konsekvenser for mere end 2 millioner mennesker, lyder det samstemmende fra organisationen.

Red Barnet yder bistand til flere hundrede tusinde børn og deres familier i Sudan. Der er tale om nogle af landets allermest sårbare børn – mange af dem bor i lejre, fordi de er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem på grund af den konfliktfyldte situation i landet.

Børns liv bringes i fare

– Red Barnet sikrer livsnødvendig hjælp til disse børn og deres familier. Vi hjælper med at sikre dem mod overgreb, giver dem adgang til rent drikkevand og hjælper dem tilbage i skole. Vi kender ikke udfaldet af den nuværende situation, men vi ved, at hvis vi bliver tvunget til at stoppe vores arbejde, så kan tusindvis af børns liv komme i fare. Siger Ken Caldwell, International chef i Save the Children UK.

I lejre for hjemstavnsfordrevne i det vestlige Darfur driver Red Barnet en stribe børnecentre. Centrene danner ramme om psykosociale aktiviteter, som skal beskytte børnene og styrke deres tilbagevenden til et normalt liv efter de traumatiske oplevelser, de har haft som følge af konflikten.

Aktiviteterne omfatter bl.a. lege, spil, sange, danse, tegneaktiviteter og forskeliige former for undervisning.

Yderligere oplysninger bl.a. hos kommunikationsmedarbejder Sune Juul-Sørensen, MSF Danmark, e-mail: [email protected], tlf. dir. 39 77 56 18 og web: www.msf.dk