Amnesty i aktion for at få anholdt krigsforbrydere i Sudan

Redaktionen

“International Justice Day” tirsdag er 9-årsdagen for vedtagelsen af Rom-statutten for Den Internationale Straffedomstol (ICC) 17. juli 1998.

Amnesty International markerer dagen med en aktion, der skal få de sudanesiske myndigheder til at arrestere og udlevere personer, som er sigtet for nogle af de værste internationale forbrydelser begået under konflikten i Sudan, fremgår det af en pressemelding tirsdag fra Amnesty Danmark.

Den Internationale Straffedomstol blev etableret for at forhindre, at alvorlige forbrydelser som folkemord, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser ikke forbliver ustraffet, fordi de stater, hvor ugerningerne er begået, ikke kan eller vil retsforfølge disse.

Amnesty International har derfor støttet domstolen via bl.a. kampagner for at få så mange stater som muligt til at ratificere aftalen om den. Rom-statutten trådte i kraft 1. juli 2002, hvor 60 lande havde ratificeret (statsretligt undertegnet) statutten.

Domstolen er afhængig af, at staterne samarbejder ved at arrestere og udlevere mistænkte personer. Derfor er det vigtigt, at Sudans myndigheder, som endnu ikke har arresteret de mistænkte, bliver presset hertil.

Sudan har underskrevet, men ikke ratificeret Rom-statutten. Domstolens jurisdiktion i denne sag bygger på en resolution vedtaget af FNs Sikkerhedsråd i 2005 i henhold til kapitel VII i FN-pagten (Resolution 1593).

Resolutionen bemyndiger ICC til at undersøge situationen i Darfur og forpligter Sudan til at samarbejde med domstolen.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt arrestordre mod Ahmad Harun og Ali Kushayb i maj efter 2 års undersøgelser af situationen i Darfur. Ahmad Harun blev udnævnt til øverste chef for de sudanesiske militsstyrker (Janjaweed) i 2003, medens Ali Kushayb var kommandant for disse styrker.

ICCs anklagemyndighed har sigtet dem begge for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Disse inkluderer ordrer til militsen om at forfølge den civile befolkning gennem bl.a. massevoldtægter, drab, tortur, umenneskelig behandling, plyndring af landsbyer og påtvunget flytning af den lokale befolkning.

Siden konflikten i Darfur begyndte i 2003, er mindst 200.000 blevet dræbt og over 2 millioner drevet på flugt, anslår FN.

Anklagerne drejer sig om forbrydelser begået i 2003 og 2004, og retsforfølgelse af de ansvarlige vil være det første skridt mod genetablering af retfærdigheden for ofrene i denne konflikt, hedder det.

Tiltalen mod Ahmad Harun, som nu er medlem af regeringen i Khartoum, er særdeles betydningsfuld, da det er første gang, ICC forsøger at retsforfølge en myndighedsperson, der stadig sidder i embede.