Per Stig: Historisk aftale i Sudan – Danmark parat med bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sudans regering og oprørsbevægelsen i syd (SPLM/A) har søndag i Nairobi underskrevet en fredsaftale, der dækker hovedparten af landet. I den forbindelse udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K):

– Aftalen i Sudan er et markant bidrag til fred i landet. Den historiske aftale, som afslutter 21 års borgerkrig mellem det nordlige og sydlige Sudan, kan medvirke til øget politisk stabilitet og økonomisk velstand i Sudan og regionen.

– Parterne står nu over for store udfordringer, hvor den virkelige fred skal vindes. En vanskelig genopbygnings- og omstillingsproces venter. En af de første opgaver bliver etablering af en fælles regering og administration, der kan lede gennemførelsen af fredsaftalen, herunder sikre tilbagevenden og integration af 4 millioner internt fordrevne og flygtninge.

– Varig fred i Sudan opnås imidlertid ikke, før konflikten i alle landets regioner bliver løst. I den vestlige Darfur region, som ikke er omfattet af aftalen, har en selvstændig konflikt siden 2003 udviklet sig til en meget alvorlig humanitær krise. Der er håb om, at aftalen i syd kan fremme en løsning på konflikten i Darfur, hvor fredsforhandlingerne på det seneste er gået i stå og sikkerhedssituationen forværret.

– Fredsaftalen med syd vil kunne bruges som model for en løsning i Darfur, da den indeholder svar på en række grundlæggende problemer, der også er medvirkende til konflikten i Darfur. Sudan vil få en bredere regering, og oprørsbevægelsen i syd vil som medlem heraf fremover få mulighed og ansvar for at bidrage til en løsning i Darfur, anfører Per Stig Møller og lægger til:

– Danmark vil i Sikkerhedsrådet arbejde for, at FN deltager aktivt i den internationale støtte til gennemførelsen af fredsaftalen og genopbygningen af landet, og at FN samtidig reagerer handlekraftigt på situationen i Darfur.

– Sikkerhedsrådet ventes inden længe at skulle tage stilling til udsendelse af en FN fredstøtteoperation til det sydlige Sudan. Fra dansk side vil man se positivt på en FN-anmodning om at sende danske soldater til deltagelse i de første seks måneders opbygning af styrken (SHIRBRIG).

– Regeringen har øremærket 500 millioner kroner til genopbygningsbistand til Sudan efter en fredsaftale, forudsat at situationen i Darfur udvikler sig tilfredsstillende. Danmark vil arbejde for internationalt koordinerede fredsstøtteindsatser.

– Danmark har løbende ydet omfattende humanitær bistand til Sudan. Alene i 2004 beløb det sig til ca. 100 millioner kroner, herunder knap 80 millioner til Darfur-ofrene i Sudan og Tchad, slutter udenrigsministeren.

Yderligere oplysninger hos Danidas Afrika-kontor, tlf. 33 92 03 59.