10.000 danske elevers fingeraftryk afleveret til Nepals premierminister

Redaktionen

Glemmer I, så husker vi! Sådan lyder overskriften på den tekst, der fulgte med 10.000 danske gymnasieelevers fingeraftryk, der tirsdag blev afleveret til Nepals premierminister. De danske fingeraftryk skal gøre opmærksom på tidligere gældsslavers desperate situation. Premierminister Thapa svarede igen ved straks at nedsætte af en særlig kommission for hjælp til de tidligere gældsslaver, fremgår det af en pressemeddelelse fra Mellemfolkeligt Samvirke mog Operation Dagsværk onsdag.

Den 13. januar kl. 15 mødtes repræsentanter for græsrodsorganisationen BASE og Mellemfolkeligt Samvirke med Premierminister Surya Bahadur Thapa i Nepals parlament i Kathmandu.

Årsagen var, at 10.000 danske gymnasieelever gennem Operation Dagsværk har indsamlet fingeraftryk for at minde Nepals politiske ledelse om deres ansvar overfor de tidligere gældsslaver.

Ved gældsslaveriets afskaffelse i juli 2000 lovede regeringen hjælp i form af bl.a. jord og huse til alle tidligere gældsslaver, men det er kun givet til ganske få. Tusindvis lever stadig i dyb fattigdom. Fingeraftrykkene ledsages af en kort og klar tekst til landets ledelse:

– Ved at sætte mit fingeraftryk på denne underskriftindsamling vil jeg gøre opmærksom på, at jeg ikke har glemt, at den nepalesiske regering for mere end 3 år siden lovede ID-kort, beboelse og 10 kattha (ca. 0,3 hektar) landbrugsjord til de tidligere gældsslaver. Desværre er der ikke sket meget siden.

– Jeg vil hermed anmode dig om øjblikkeligt at opfylde de løfterm som alle frigivne gældsslaver fik dengang. Det er beskæmmende, at 19.000 ex-kamaiyaerne stadig lever i midlertidige lejre under umenneskelige forhold i Nepals lavland.

Astoni Chaudary, tidligere gældsslave fra Bardiya, overbragte
fingeraftrykkene til premierminister Thapa med følgende ord: – Jeg har aldrig været i hovedstaden før, men er kommet nu for at fortælle dig om de store problemer vi har. Vi har ingen jord, vi har ikke et ordentligt sted at bo.

– Alle vi, der bor i midlertidige lejre langt ude i junglen, har ingen mulighed for at få dagarbejde, da vi ikke engang har råd til at komme ind til den nærmeste by. Når vi arbejder for jordejere, får vi en pose chilli. Vi har ikke noget tøj og mange fryser eller bukker under for kulden, når Terai dækkes af den tykke kolde vintertåge.

– Vores børn får ingen skolegang, fordi der er for langt til skoler eller fordi, vi er nødt til at sende dem væk for at arbejde. Vi kan intet stille op mod sygdom. Vi er allesammen nepalesiske borgere, og vi er kommet for at kræve vores ret!.

Premierminister Thapa bad repræsentanterne for gældsslaverne om løsningsforslag. Svaret fra BASE-præsident, Dilli Chaudery, kom prompte: – Der må øjeblikkeligt nedsættes en kommission, som skal tage sig af rehabiliteringen til alle tidligere gældsslaver.

Premierministeren fandt ideen god og fortalte desuden, at regeringen har afsat penge til at købe jord til de fattige gældsslaver.

Besøget hos premierminister Thapa var hovednyhed på det nationale TV. Allerede onsdag diskuteres det, hvem der skal sidde i og lede kommissionen.

I 2002 samlede Operation Dagsværk 7,1 million kr. ind til uddannelse af de tidligere gældsslavers børn. Mellemfolkeligt Samvirke støtter BASE og gældsslavernes kamp for frihed og uddannelse.

For yderligere oplysninger, se www.ms.dk eller www.od.dk
Lasse Jensen, Operation Dagsværk, [email protected], 40794722