Nepal: Kontorer i dansk skovbrugsprogram bombet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mindst 10 distriktskontorer i et dansk-støttet skovbrugsprogram i Nepal er bombet eller brændt ned af landets maoistiske oprørsbevægelse, skriver Politiken lørdag.

Forleden blev endnu et dansk-støttet regeringskontor i Bhaktapur, der administrerer skovene øst for Kathmandu, brændt ned og var dagen efter eksplosionen fortsat et kaos af forvredne metalreoler, knust glas og halvt afbrændte dynger af papir.

Den ansvarlige for skovprogrammet på den danske ambassade i Kathmandu, Jeanineke Dahl Kristensen, siger til Politiken, at “det er selvfølgelig alvorligt. Men det har ikke så stor betydning, som man skulle tro, når man ser på det med danske øjne. Nepaleserne har efterhånden vænnet sig til bombeangreb”.

Men hun tilføjer: – Det er klart, at noget af arbejdet går i stå i en periode. Det lokale personale bliver bange og dybt frustrerede.

Omkring en tredjedel af de 38 distriktskontorer i det dansk-støttede program for bedre skovbrug og miljøbeskyttelse er enten bombet eller brændt ned af maoisterne, som ikke bryder sig om regeringskontorer i deres områder. Mange steder har de ansatte for længst forladt deres poster, og for nylig fik Danida kapret en dansk projektbil i det vestlige Nepal. Først efter at ambassaden i avisannoncer havde truet maoisterne med at standse alle skovprojekter i området, blev bilen afleveret.

Også forrige års Operation Dagsværk, som skulle sikre skolegang for børn af tidligere gældsslaver, er stærk forsinket. Bag projektet står Mellemfolkeligt Samvirke, hvis lokale partnere jævnligt bliver udsat for trusler og afpresning af maoisterne.

Efter 8 års borgerkrig har maoisterne nu mere eller mindre kontrol med det meste af Nepals landområder og dermed størstedelen af befolkningen. Især de fattige. Danida søger at sikre et fornuftigt udbytte af den årlige bistand til Nepal på 150 mio. kr. ved bl.a. at flytte programmer fra de fattige landdistrikter til hovedstaden. Andre millioner bliver kanaliseret ind i de centrale ministerier, som er i kronisk pengenød, anfører Politiken.