Politisk krise i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Nepals maoistiske premierminister, Pushpa Dahal ”Prachandra”, meddelte mandag, at han træder tilbage som premierminister, og Nepal står som følge heraf uden regering.

Baggrunden for premierministerens beslutning er, at regeringen søndag fyrede hærchefen, hvilket udløste en regerings- og forfatningskrise, da kommunistpartiet (UML) udtrådte af regeringen, og præsidenten erklærede fyringen for forfatningsstridig.

Nepals politiske krise kommer efter uenighed mellem hærchefen og premierministeren om bl.a. integrationen af den tidligere maoistiske oprørshær i den nationale hær.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs kommenterer:

– I Nepal har Danmark gennem både diplomatiske og bistandsmæssige virkemidler spillet en vigtig rolle i bestræbelserne på at skabe bæredygtig fred. Og Nepal havde med valget i april sidste år opnået imponerende fremskridt væk fra en ødelæggende borgerkrig. Den seneste udvikling, hvormed Nepal står uden regering, er et beklageligt tilbageskridt.

Nepal er prioritetsland for dansk bistand. Bistanden til Nepal er på over 200 mio. kr. årligt. Danmark støtter primært uddannelse, energi, menneskerettigheder og god regeringsførelse. Endelig har Danmark en særlig pulje til støtte af fredsprocessen.

Ambassaden i Kathmandu følger situationen tæt og vurderer konstant, om der er behov for en stramning af rejsevejledningen. Den politiske situation har siden fredsaftalen i 2006 været flydende med mulighed for vejblokader, strejker og voldelige demonstrationer. Dette er allerede afspejlet i rejsevejledningen.

Kilde: www.um.dk