Privat dansk fond giver en halv million til skoler i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Godt en halv million kroner fra den almenvelgørende fond Erik Thunes Legat sikrer gode, klimatilpassede skolebygninger til børn i Nepal, skriver Mellemfolkeligt Samvirke (MS) på sin hjemmeside torsdag.

Nepalesiske skolebørn kan se frem til at modtage deres skolegang i børnevenlige, klimatilpassede ”grønne” skoler, der sikrer at de kan modtage en uddannelse af god kvalitet og i et godt indeklima – uddannelse der i sidste ende kan være medvirkende til at de kan løfte sig selv og deres land ud af fattigdom.

Projektet er blevet muligt med støtte fra den almenvelgørende fond Erik Thunes Legat, der har doneret 566.850 kr. til skole- og demokratiprojektet i Nepal. Dette er den største fondsdonation Mellemfolkeligt Samvirke har modtaget til dato.

Midlerne skal bruges til at bygge 15 ”grønne” skoler for børn i alderen 5-16 år i 2010-11. De ”grønne” skoler er børnevenlige i den forstand at de sikrer et godt indeklima og derved forbedrer børnenes indlæringsevne. Samtidigt er de jordskælvssikrede, billige og klimavenlige idet byggemetoden er lavteknologisk og bruger lokale materialer og lokal arbejdskraft.

Nye skoler i Nepal bygges desværre ofte af brændte mursten og blik – et dårligt valg i et klima, hvor temperaturen let når op på 42 grader om sommeren og minusgrader om vinteren. I Nepal aflyses undervisningen ofte, fordi der simpelthen er for varmt eller for koldt til at børnene kan befinde sig i lokalet. Derfor er der brug for at tænke nyt og innovativt i forhold til skolebyggeri.

Skolebyggeriet bruges desuden som et middel til at samle, organisere og mobilisere lokalsamfundet i forhold til at kæmpe for deres ret til et basalt velfærdsgode som uddannelse. Processen er med til at bevidstgøre borgerne om vigtigheden af god uddannelse, og på samfundsniveau kan det være med til at sikre at udannelse prioriteres af politikerne.

Når mange vælgere, der ikke tidligere har haft en stemme i den politiske debat, aktivt begynder at prioritere uddannelse, så er demokratisk valgte politikere nødt til at lytte. Dermed kan mobiliseringsprocessen være med til at styrke fattige menneskers evne til at deltage i de demokratiske processer og kæmpe for deres rettigheder.

Se også http://www.thunelegat.dk