Endelig en jordrettighedskommission i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Anne Mette Nordfalk, informationsmedarbejder i MS-Nepal

12. december 2008

Onsdag nedsatte den nepalesiske regering en kommission, der skal se på, hvordan der kan skabes en mere lige fordeling af jord i Nepal. Nedsættelsen kommer få dage efter at Mellemfolkeligt Samvirkes partner CSRC afslutter 13 dages protestprogram for jordløses rettigheder.

Kommissionen kommer til af bestå af to repræsentanter for CPN-M, en fra CPN-UML, en fra MJF samt en repræsentant fra organisationen National Land Rights Forum.

Dannelsen af den nye kommission er i første omgang en stor sejr for Mellemfolkeligt Samvirkes partner CSRC , der sammen med jordrettighedsbevægelsen National Land Rights Forum for blot en uge siden afsluttede en 13 dages sit-in protest, men deltagelse af 144jordløse kvinder og mænd fra 42 af Nepals 75 distrikter, i det centrale Kathmandu.

Efter 13 dages protest demonstration, der både fik medlemmer af den grundlovsgivende forsamlings og regeringens bevågenhed, underskrev Nepals informations- og communicationsminister Krishna Mahara en aftale med demonstranterne, der blandt andet gik ud på at forme den omtalte kommission inden 15 dage og at inkludere repræsentanter for de jordløse i kommissionen, dette er nu opfyldt.

Ifølge dagbladet Kathmandu Posts netavis udtalte Krishna Mahara at -Regeringen vil implementere kommissionens anbefalinger og gøre en ende på de eksisterende feudale ejerskabsforhold.

-Selvfølgelig er det en sejr for CSRC, men vi skal heller ikke være for optimistiske. Vi kender stadig ikke den nye kommissions mandat eller agenda, udtaler Mellemfolkeligt Samvirkes jordrettighedsekspert Ashraf Hussein, som til dagligt er rådgiver for CSRC.

I Nepal er store dele af landbrugsjorden samlet på få hænder i en feudal struktur, hvor store jordejere dyrker ekstensivt eller lader jordløse dyrke jorden for en andel af produktionen. Dertil kommer at store dele af den offentlige jord samt jord ejet af templer og andre religiøse institutioner, i mange tilfælde er blevet uretmæssigt annekteret af disse jordejere.

Sarita Thami a student participating in the sit-in
-I vores område har et par rige og magtfulde personer annekteret store stykker land. Vi, der har dyrket denne jord i årevis, har ikke noget papir på jorden. Det betyder for eksempel at vi ikke kan få lån i banken og at vi ikke kan få elektricitet i vores hjem, forklarer Sarita Thami, en 19 årig kvinde fra Sindhupalchowk. Sarita deltog i CSRCs demonstration for at gøre opmærksom på dette problem.

En anden af de demonstrerende Manju Devi Singh, 42, fremhæver en anden vigtig pointe : -Jeg er kommet her for at forlange, at regeringen giver os jord og at både mand og kone kommer til at stå på papirerne. Ellers vil der altid være en trussel mod kvinden, at hendes mand kan smide hende ud fra deres fælles ejendom.

Kun 8 % af Nepals kvinder har papir på den jord de dyrker, mens kun 2% vurderes at have frihed til at bestyre denne jord, som de ønsker. Om den nye kommission vil addressere dette problem er endnu uklart.

Kilde: www.ms.dk