Kontrasten er svimlende. Indien er på én gang et samfund i forstening, forandring og fremgang.
Hvert andet barn i Indien er underernæret, hver femte inder lever for omregnet under 7 kroner om dagen, og en tredjedel af befolkningen kan hverken læse eller skrive. Samtidig stormer Indien fremad i disse år med et rekordhøjt økonomisk boom og en eksplosiv voksende kapitalstærk middelklasse.
Sådan indledes lederartiklen i den seneste udgave af Folkekirkens Nødhjælps blad, “Nød”, der netop er kommet på gaden. Artiklen er begået af Nina Ellinger, der er organisationens repræsentant i Indien. Hun fortsætter:
Men det kommer ikke de fattige til gavn. Tværtimod er en stor del af Indiens rigdom samlet på bekostning af de fattige, der holdes nede ved hjælp af det oldgamle kastesystem.
For 60 år siden brød Indien ud af det britiske styre og i kølvandet blev der kæmpet for og indført en progressiv grundlov, der forbød kastediskrimination. Men der er stadig langt fra paragrafferne og ud til virkeligheden.
Og selv om Indiens regering har vedtaget et meget ambitiøst program til bekæmpelse af fattigdom, hvor de fattigste børn f.eks. har ret til gratis skolemad, og de dårligst stillede familier krav på madrationer, er der immervæk 200 millioner indere, som ikke kan spise sig mætte hver dag.
Ekstrem rigdom og ekstrem fattigdom lever side om side. 2 verdener i én, som næsten ikke berører hinanden, men som foregår samtidigt i samme land. Nogle gange til og med i samme landsby.
Et modsætningernes land og et markant eksempel på en vanvittig skævhed, som Folkekirkens Nødhjælp gerne vil være med til at udligne. Vi skal derfor fokusere på rettigheder, moral og principper.
De fattige skal kende deres ret og lære at organisere sig, så de kan få del i velfærden. Vi skal blive ved med at arbejde i Indien og støtte de mange gode kræfter i civilsamfundet, som kæmper for at bekæmpe ligegyldigheden og arbejder på at nedbryde de ulige skel.
Vi skal sørge for, at de fattige får adgang til regeringens programmer til bekæmpelse af fattigdom. Vi skal sørge for, at de fattige bliver ligestillet, konkluderer Nina Ellinger.
Se også www.noedhjaelp.dk