Indien ønsker fred med arvefjenden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, markerede fredag den 56.ende årsdag for sit lands uafhængighed med en appel til arvefjenden Pakistan om sammen at arbejde for fred, politisk stabilitet og økonomisk fremgang på det store subkontinent.

I sin tale, der blev holdt til accompagnement af heftig troperegn og bag skudsikkert glas i Delhis historiske Røde Fort, sagde premierministeren, at de 2 traditionelle rivaler bør bekæmpe fattigdommen i stedet for hinanden. – På denne dag, selve vor uafhængighedsdag, indbyder jeg Pakistan til at betræde fredens vej sammen med os. Vi har kæmpet mod hinanden i 50 år, hvor meget mere blod skal der udgydes?, lød det.

Tidligere på dagen – ved midnatstid – havde 9 pakistanske parlamentsmedlemmer krydset grænsen ved Wagah, den eneste officielle grænseovergang mellem de 2 regionale atommagter, for at deltage i en fredsnattevagt i stearinlysenes tegn sammen med indiske politikere. Pakistan fejrede uafhængigheden torsdag.

Pakistan og Indien vandt uafhængighed fra briterne ved midnat den 14. august 1947. Pakistan fejrer begivenheden den 14.ende og inderne den 15.ende.

De 2 lande har fået et betydeligt mere afspændt forhold til hinanden de seneste måneder, hvor de har udvekslet ambassadører og åbnet en busrute over grænsen. Det står i skarp kontrast til uafhængighedsfesten sidste år, da en krig truede – den tredje indisk-pakistanske i rækken. Stridspunktet var igen Kashmir, bjergområdet i nord, der er delt mellem de 2 lande, og et blodigt separatist-angreb på selve det indiske parlament, som inderne mente var inspireret af pakistanerne.

Det var dog ikke alle steder uafhængighedsdagen gik ublodigt hen i kæmpelandet. I de urohærgede delstater i nordøst blev ca. 40 civile og rebeller dræbt, da løsrivelsesgrupper i regionen søgte at gennemføre deres opfordring til boykot af årsdagen.

Derimod var der relativt roligt i Kashmir, hvor tusinder af mennesker mødte frem til uafhængighedsfesten i hovedstaden Srinagar, trods militante muslimers opfordring til generalstrejke på årsdagen.