Ny centralt placeret Danida-mand hentes hjem fra New York

Redaktionen

En i offentligheden ukendt diplomat, Morten Jespersen, trækkes om kort tid hjem fra New York for fra 1. marts at blive chef for Danidas centrale koordinerende enhed, Udviklingspolitisk Kontor (UDV) – det tidl. legendariske S.1. – som led i en større rokade.

Den 43-årige cand.scient.pol. kommer dermed ind på affyringsrampen til Danidas toptriumvirat, der består af chefen selv samt den bilaterale og multilaterale afdelingschef, idet netop posten som S.1.s førstemand eller kvinde normalt altid sikrer videre avancement.

Morten Jespersen, der betegnes som en dygtig all round mand, kom til ministeriet på Asiatisk Plads som fuldmægtig i juni 1992. Fra august 1995 til august 98 var han udstationeret som ambassadesekretær i Beijing, hvorefter han igen blev fuldmægtig hjemme i København og bl.a. var assisterende ministersekretær for Jan Trøjborg (S), der sad som udviklingsminister 1999-2000.

I 2004 gik turen til FN-missionen i New York, hvor han har gjort begge de danske år i Sikkerhedsrådet med (2005-06). Det er således en godt rustet person, der tager over efter den fung. chef i UDV, Martin B. Hermann.

Han har kun regeret i kort tid, idet souschef Charlotte Slente ellers har beklædt posten som “fungerende” fra august sidste år, da Finn Jønck forlod Danida for at blive direktør i Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) efter Sven Riskær.

Charlotte Slente tiltræder imidlertid 15. februar som ambassadør i Bolivias hovedstad, La Paz, hvor hun afløser Mogens Pedersen, der forlader vort eneste programsamarbejdsland i Sydamerika for at blive ambassadør i et andet samarbejdsland, nemlig det fattige Sahelland, Burkina Faso.

Dermed vender den 54-årige bistandsveteran efter 6 år i La Paz tilbage til en region – Vestafrika – hvor han tidligere har resideret som “vor mand” i programsamarbejdslandet Benin (1996-99).

Charlotte Slente har længe beskæftiget sig med latinamerikanske forhold, men i øvrigt været omkring mange hjørner af bistanden. Den 40-årige diplomat tog eksamen som cand.merc. int. i 1994, hvor hun skrev speciale om småindustri i Zimbabwe; samme år og 3 år frem var hun udsendt som Junior Programme Officer (JPO) for FNs Udviklingsprogram (UNDP) i Ækvatorial Guinea og oplevede her det særegne lands overgang til demokrati.

1. juli 1997 kom hun til udenrigstjenesten som fuldmægtig i det dav. Latinamerika- og Mellemøst-kontor (S.5), hvor hun beskæftigede sig med latinamerikanske forhold. Fra februar 2002 til september 2004 var hun udsendt som ambassadesekretær til Nicaraguas hovedstad, Managua, hvorefter hun blev souschef i Asien-kontoret. 1. september 2005 blev hun souschef i Udviklingspolitiske Kontor.

I en anden allerede gennemført rokade har Gert Meinecke byttet posten som charge daffaires i Nepals hovedstad, Kathmandu, med posten som ambassadør i Cotonou, hovedstaden i Benin pr. 1. januar. Den 53-årige alsidige cand.mag. kommer til Vestafrika efter 6 omtumlede år i det politisk urolige Himalaya-land, hvor det har været svært at bedrive bistand under en langvarig nu overstået borgerkrig.

Den hidtidige ambassadør i Benin, en af Danidas absolutte veteraner, Anders Serup Rasmussen, skal hjemme på Asiatisk Plads koordinere en gennemgang af dansk bistands svagheder og styrkepunkter, som er foranstaltet af OECDs bistandskomite, DAC.

Gennemgangen forestås af DAC-medlemmerne Grækenland og Holland, bistået af DAC-sekretariatet i Paris. Sidste tilsvarende DAC-gennemgang af Danmarks udviklingsindsats blev foretaget i 2003.

Eksaminationen skal forelægges for DAC i den franske hovedstad den 8. juni. Få vil som Anders Serup Rasmussen være egnet til denne opgave. Den nu 62-årige cand.polit. kom til Danida i 1981 og har beskæftiget sig med bistand lige siden. Han kender således dansk bistand ud og ind – bl.a. fra sin tid som chef for Danidas hjernetrust, det dav. TSA – fra september 1997 til januar 2001.

Han sad i Benin fra efteråret 2004 til seneste årsskifte og havde umiddelbart før da haft orlov til at gennemføre konsulentopgaver på privat basis.

-Søe