Film om tibetanske nomader bedst af vinderne af Danidas verdensbilledlegat 2004

Redaktionen

Vinderne af dette års Danidas Verdensbilledlegat blev fredag kåret i forbindelse med, at der var premiere på dette års 10 legatfilm i Det Danske Filminstitut i København.

Juryen havde i år udpeget Kathrine Krakes og Addy Elisabeth Ipsens “Floden Dzachu” som bedste film, en indtagende og overbevisende fortalt historie om nomader på den østtibetanske højslette.

“En elementært god historie,” mente juryen, “om en kultur som er truet af naturens luner og risikerer at gå i opløsning (…) en usædvanligt velfortalt historie, der kombinerer information, identifikation og fascination i fortællingen.”

Desuden havde juryen valgt særligt at fremhæve 2 andre film, “The New Killing Fields” fra Cambodia og “Levende musik for de døde” fra Vietnam.

Det er tredje år i træk, at Danidas Oplysningsudvalget har udskrevet filmkonkurrencen, Verdensbilledlegatet, blandt unge med det formål at nå nye grupper i oplysningsarbejdet om dansk udviklingsbistand og de politiske, økonomiske og kulturelle forhold i u-landene.

I år havde Oplysningsudvalget modtaget 186 ansøgere. De udpegede 10 filmhold har i løbet af den forgangne sommer besøgt et udviklingsland for at optage en minifilm på 10 minutter over temaet penge. Filmen kunne tage udgangspunkt i køb og salg, handel, fair trade, arbejde, transport, medgift, bestikkelse eller noget helt andet.

Hvert filmhold bestående af 2 fuldtidsstuderende fik stillet filmudstyr til rådighed af Oplysningsudvalget samt et legat på 40.000 kr., som skulle dække alle omkostninger i forbindelse med rejsen og produktionen af filmen.

Der bliver holdt en re-premiere i Århus Filmværksted den 26. november kl. 15-17.