EUs udenrigsministre mødes om bl.a. Sudan og Zimbabwe

Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) deltager mandag (23. april) i EU-udenrigsministermødet i Luxembourg, der bl.a. har Centralasien, Sudan og Zimbabwe på dagsordenen, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Ministerrådet vil have en første drøftelse af hovedelementerne i den kommende EU-strategi for Centralasien, som forventes vedtaget på Det Europæiske Råd i juni. De forventede indsatsområder vil være uddannelse, menneskerettigheder, retsstat, demokratisering, økonomisk samarbejde, energi, transport, miljø, regionale sikkerhedsudfordringer og kulturel dialog.

Den endelige strategi forventes at udvide EUs menneskeretsdialog med alle 5 centralasiatiske lande. Rådet ventes allerede nu at beslutte en struktureret og resultat-orienteret dialog om menneskerettighederne med Uzbekistan, så det første møde kan finde sted så hurtigt som muligt og inden næste rådsmøde.

Rådet vil i maj drøfte EU-sanktionerne mod Uzbekistan, som blev indført efter begivenhederne i Andijan i 2005 (hårde anslag mod oppositionen, red.).

FNs særlige udsending til Sudan, Jan Eliasson, vil deltage i Rådets drøftelse af Sudan. Fokus for drøftelsen ventes at være på den politiske proces for at løse konflikten i Darfur samt på styrkelsen af den Afrikanske Unions fredsbevarende styrke (AMIS).

Udenrigsministrene ventes at hilse Sudans accept af FNs større støttepakke til AMIS velkommen, men samtidigt kraftigt understrege, at Sudan skal sikre adgang for de humanitære hjælpeorganisationer og samarbejde konstruktivt omkring indsættelsen af en fælles AU/FN fredsbevarende styrke.

På mødet vil der videre finde en drøftelse sted af den aktuelle situation i Zimbabwe, hvor regimet i de seneste måneder med stor brutalitet har slået ned på medlemmer af oppositionen. Rådet ventes at vedtage konklusioner, der udtrykker stærk bekymring over menneskeretssituationen samt de forværrede økonomiske og politiske forhold i Zimbabwe.

Samtidig bakkes op om bestræbelserne fra samarbejdsorganisationen for det sydlige Afrika, SADC, på at løse krisen. SADCs ekstraordinære topmøde den 29. marts og udpegelsen af Sydafrika som mægler mellem regeringen og oppositionen i Zimbabwe forud for de planlagte parlaments- og præsidentvalg i marts 2008 hilses velkommen.