MSF har behandlet over 11.000 kolera-patienter i Zimbabwe

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) har siden august set flere end 11.000 patienter i det værste koleraudbrud, Zimbabwe har oplevet i mange år, skriver MSF Danmark i en pressemelding fredag.

I øjeblikket arbejder flere end 500 medarbejdere fra Læger uden Grænser på at finde og behandle patienter. Organisationen har åbnet over 12 kolera-behandlingssteder, og der er fundet tilfælde af kolera i stort set alle provinser.

Harare er utvivlsomt det hårdest ramte område. Læger uden Grænser har behandlet flere end 6.000 i den tæt befolkede hovedstad.

Hovedårsagerne til, at udbruddet denne gang er blevet så voldsomt, er, at mange ikke har adgang til rent vand, at kloaksystemet er brudt sammen, og at affald flyder i gaderne.

Samtidig er landets sundhedssystem under voldsomt pres, og en strejke blandt sundhedspersonalet på sygehusene i Harare har ikke gjort situationen bedre.

– Vore læger og sygeplejersker kæmper med helt basale problemer – f.eks. er elektricitet ustabil og sjælden, og uden lys gør det arbejdet med at tilse patienterne og deres væskedrop meget vanskeligt. En svært syg kolerapatient skal have tilført op til 20 liter væske i døgnet for at overleve, fortæller Søren Brix Christensen, der er formand for Læger uden Grænser.

Selv om dødeligheden blandt de smittede i grænsebyen Beitbridge er faldet fra 15 procent til under en procent, regner Læger uden Grænser ikke med, at udbruddet er overstået inden for den nærmeste tid.

– Et udbrud af disse dimensioner fortsætter normalt i måneder, specielt fordi vi kun er lige i begyndelsen af regntiden, så vi regner med at skulle tage vare på kolerapatienter i Zimbabwe et godt stykke tid endnu, siger Søren Brix Christensen.

Læger uden Grænser har siden 2000 haft adskillige hiv-projekter i det kriseramte sydafrikanske land og har derfor været i stand til hurtigt at reagere på koleraudbruddet.

Indbyggerne i Zimbabwe har tidligere oplevet større koleraudbrud, i nogle landområder forekommer sygdommen endda jævnligt.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef, Læger uden Grænser (MSF) Tlf. 39 77 56 06, mobil 29 70 29 79 eller Søren Brix Christensen, formand, Læger uden Grænser (MSF) Tlf. 29 70 29 78