MSF: Zimbabwe modarbejder nødhjælp

Redaktionen

På trods af den humanitære krise i Zimbabwe har Læger uden Grænser (MSF) gentagne gange oplevet, at regeringen i Harare indfører restriktioner og bevidst forsinker organisationens arbejde, fremgår det af en presseudtalelse fra MSF International tirsdag.

Læger uden Grænser appellerer derfor til Zimbabwes regering om øjeblikkeligt at fjerne alle restriktioner og barrierer. Regeringen skal sørge for en uafhængig vurdering af de humanitære behov for at kunne yde rettidig humanitær og medicinsk nødhjælp, hedder det.

– Zimbabwes regering må garantere, at nødhjælpsorganisationer kan arbejde, hvor end det er nødvendigt, og fjerne bureaukratiske hindringer så vores projekter kan få tilstrækkelig med personale og forsyninger, siger Læger uden Grænsers internationale præsident, læge Christophe Fournier.

Den internationale medicinske nødhjælpsorganisation advarer mod den katastrofale humanitære situation i det misrøgtede sydafrikanske land. Læger uden Grænser har behandlet næsten 45.000 kolerapatienter, hvilket svarer til omkring 75 procent af det samlede antal smittede i landet.

– Det engang så lovpriste sundhedssystem er kollapset med fatale konsekvenser – ikke kun for kolerapatienter, siger Manuel Lopez, chef for Læger uden Grænsers projekter i Zimbabwe.

– Vi ved, at offentlige hospitaler afviser patienter, at de løber tør for forsyninger, og at der er akut mangel på personale. Det kan ikke blive mere tydeligt, at der er tale om en overvældende medicinsk krise, der er ude af kontrol, gør han gældende.

Den politiske krise og det økonomiske sammenbrud har betydet ekstremt begrænset adgang til offentlige sundhedsydelser, en kollapset infrastruktur, en overvældende hiv-epidemi, politisk vold, fødevaremangel, underernæring og en massiv flygtningestrøm ud af landet.

Omkring 3 millioner zimbabweanere har søgt tilflugt i Sydafrika – en ekstraordinær folkeflugt fra et land, der ikke er plaget af krig.

Læger uden Grænser opfordrer samtidig det internationale samfund til at respektere adskillelsen mellem politiske mål og den akutte humanitære nødvendighed af at sørge for, at Zimbabwes befolkning modtager den hjælp, den har brug for.

– Regeringer og internationale organisationer må anerkende krisens alvor og sikre, at humanitær nødhjælp forbliver adskilt fra den politiske proces. Deres politik overfor Zimbabwe må ikke være på bekostning befolkningens adgang til livsnødvendig hjælp, understreger Fournier.

Læger uden Grænser har arbejdet i Zimbabwe siden 2000, og tilbudt medicinsk nødhjælp til zimbabweanere, der er flygtet til Sydafrika siden 2007.

Siden koleraudbruddet i august 2008 har Læger uden Grænser behandlet 45.000 patienter. Organisationen behandler mere end 40.000 hiv/aids-patienter, og driver ernæringsprogrammer for alvorligt underernærede børn.

Yderligere oplysninger hos kommunikationschef Maria Dohn, Læger uden Grænser (MSF), e-mail: [email protected], direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79, www.msf.dk