Den zimbabweanske menneskeretsaktivist, Jestina Mukoko, blev tidligt onsdag morgen passet op af mindst 12 civilklædte mænd og ført væk. Ingen har hørt fra hende siden, fremgår det af en pressemeddelelse fra Mellemfolkeligt Samvirke.
Mukoko arbejder som rådgiver for Mellemfolkeligt Samvirke i det dybt kriseramte sydafrikanske land. De civilklædte mænd, som førte hende væk, hævdede, at de var politifolk.
Hendes forsvinden kommer samtidig med, at der meldes om en bølge af anholdelser, der rammer oppositionsfolk i præsident Robert Mugabes Zimbabwe.
Jestina Mukoko er et fremtrædende medlem af civilsamfundet i Zimbabwe, og den organisation, hun tilhører – “Zimbabwe Peace Project (ZPP)” – har været en af de mest ihærdige overvågere af politisk motiveret vold i Zimbabwe i 2008 – og ved valg i de foregående år.
ZPP har haft stor succes med at få sine rapporter gjort tilgængelige for en større offentlighed og ifølge MS været kilde til troværdige rapporter om omfanget og intensiteten af den vold, der er blevet begået – og som stadig begås – i Zimbabwe.
Mellemfolkeligt Samvirke arbejder sammen med Zimbabwe Peace Project i Zimbabwe. Jestina Mukoko, der var i Danmark tidligere på året, er medlem af MS-Zimbabwes Policy Advisory Council, som rådgiver MS om resultaterne og udfordringerne ved det arbejde, som MS udfører i Zimbabwe
Siden onsdag morgen har familie, MS-Zimbabwe og en stribe folkelige organisationer i Zimbabwe og Sydafrika forsøgt at lokalisere Jestina Mukoko.
“Zimbabwe Lawyers for Human Rights” har været i kontakt med alle politistationer i Harare og omegn, men der er intet spor af hende.
– Vi er stærkt bekymrede over udviklingen i Zimbabwe. Situationen er kaotisk, og befolkningen viser stort mod ved kæmpe imod de udemokratiske kræfter og demonstrere med livet som indsats, siger generaldsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke. Frans Mikael Jansen, og uddyber:
– De eneste, der kan gøre noget, er SADC (Samarbejdsorganisationen for det sydlige Afrika) – og nu venter vi på, at de slår til. Den løsning, som SADC og Sydafrikas tidligere præsident Thabo Mbeki har anvist, har jo tydeligvis ikke løst nogen problemer.
Yderligere oplysninger hos Frans Mikael Jansen, tlf. 20 28 08 44