2 MSF-folk sat fri i Somalia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den spanske læge Mercedes García og den argentinske sygeplejerske Pilar Bauza, begge udsendt af Læger uden Grænser (MSF), er frigivet i god behold efter at have været taget som gidsler i en uge i Bossaso i Somalia, skriver MSFs danske afdeling onsdag i en pressemeddelelse.

De 2 nødhjælpsarbejdere blev Anden juledag taget som gidsler af en bevæbnet gruppe, da de i en MSF-bil var på vej på arbejde på et ernæringscenter.

– Vi vil gerne takke alle, der har bidraget til at sagen er blevet løst på fredelig vis. Vi vil også udtrykke vores foragt over for gidseltagerne, og at man overhovedet tager gidsler blandt mennesker, der arbejder for en uafhængig humanitær organisation, siger Dr. Paula Farias, der er formand for Læger uden Grænser i Spanien.

I de lande, hvor humanitære organisationer arbejder, kan udbredelsen af vold være meget stor. MSF har det seneste år haft episoder i Tjetjenien, DR Congo, Colombia og Irak.

– Sådanne handlinger er helt uacceptable og går ud over de mennesker, som har hårdt brug for humanitær hjælp, og som er grunden til at vores to kolleger arbejder i Somalia. Somalia har været en glemt krise, og når noget som dette sker, gør det bare lidelserne større.

– Det er den civile befolkning, der betaler den største pris for den fortsatte konflikt i Somalia, og de fleste er afhængige af at kunne få hjælp fra humanitære og internationale organisationer for at kunne overleve, siger Dr. Paula Farias.

Selv om de fleste af de internationalt ansatte er evakuerede, fortsætter MSFs projekter i Somalia, hvor man kommer tusinder af nødlidende til undsætning.

MSF har arbejdet uafbrudt i Somalia i 16 år og giver pt. medicinsk hjælp i 11 regioner i landet på Afrikas Horn.

Der arbejder omkring 60 internationale og 800 nationalt ansatte medarbejdere i Somalia. De yder hjælp til ca. 300.000 patienter og indlægger ca. 10.000 hvert år. Projektet i Bossaso begyndte i maj 2007.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 39 77 56 06, Mobil 29 70 29 79, e-mail: [email protected] / www.msf.dk