MSF trækker sig ud af Somalia efter drab på 3 ansatte

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) trækker alle internationale medarbejdere ud af Somalia efter at angreb på sine ansatte, skriver MSF Danmark i en pressemeddelelse fredag.

MSF fordømmer det tilsyneladende planlagte angreb, der i mandags dræbte 3 af organisationens ansatte Victor Okumu, Damien Lehalle og Mohmed Bidhaan samt 2 andre personer i Kismayo i Somalia.

“For at markere vores respekt for de omkomne, og fordi der ikke er klarhed over omstændighederne ved angrebet, har MSF i øjeblikket trukket alle internationalt ansatte ud af landet”, hedder det

– Vi finder angrebet på et vores hold fuldstændigt uacceptabelt, og et markant brud mod den humanitære indsats som vores afdøde kolleger brændte så inderligt for, siger dr. Christophe Fournier, international præsident for Læger uden Grænser.

87 internationalt ansatte er trukket ud af 14 projekter rundt om Somalia.

– Dette angreb har direkte indflydelse på det niveau af hjælp, som vi kan yde til den somaliske befolkning, siger dr. Fournier og tilføjer:

– Selv om livreddende medicinske aktiviteter fortsætter under tilsyn af vore somaliske kolleger, vil tilbagetrækningen tydeligt svække Læger uden Grænses arbejde i Somalia.

Som Læger uden Grænser har påpeget ved flere lejligheder i de seneste år kommer dette angreb på et tidspunkt, hvor landet står overfor en katastrofe med tiltagende vold, massive fordrivelser og et akut behov for medicin, anføres det.

Dødeligheden i flere områder er langt over katastrofeniveau. Hundredtusinder af somaliere kæmper for at overleve og har brug for øjeblikkelig hjælp fra det internationale samfund. De er indirekte ofre for sådanne angreb på nødhjælpsarbejdere.

“Læger uden Grænser er fast besluttet på at fortsætte med ar yde nødhjælp i Somalia, men som neutral og selvstændig organisation er vi afhængige af accept, støtte og beskyttelse af det somaliske samfund for at kunne udføre vores arbejde. Vi appellerer til alle kæmpende grupper og oprørere om at respektere det arbejde, som vores nationalt og internationale personale udfører”, fremføres det.

MSF har uden afbrydelser arbejdet i Somalia i mere end 16 år og yder i øjeblikket medicinsk hjælp i 11 regioner. Før tilbagetrækningen var der ca. 90 internationalt ansatte – tilbage er flere end 800 nationalt ansatte i Somalia.

I 2007 blev flere nye projekter åbnet som reaktion på de medicinske og humanitære konsekvenser af borgerkrigen. Medicinske hold fra MSF har udført flere end 1.500 kirurgiske indgreb, 520.000 ambulante konsultationer og har henvist omkring 23.000 personer til indlæggelse på hospital.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 39 77 56 06, Mobil 29 70 29 79, e-mail: [email protected], web: www.msf.dk