Amnesty Danmark kræver en løsning i sagen om den fængslede danske forretningsmand Kim Brix Andersen i Vietnam og forventer, at udviklingsminister Bertel Haarder lægger maksimalt pres på regeringen i Hanoi på et møde mandag med den vietnamesiske vicepremierminister Vu Khoan i København, skriver organisationen i en pressemeddelelse fredag.
Kim Brix Andersen har siddet i isolation under elendige forhold i mere end 13 måneder. Han ved ikke, hvad han er anklaget for, og har ikke været fremstillet for en dommer. Han sidder i en celle på 4 kvadratmeter, uden vinduer og uden madras, så han må sove på et betongulv. Han har tabt 30 kilo, og familien frygter alvorligt for hans fysiske og psykiske helbred.
Kim Brix Andersen er 42 år og far til en datter på 11. Han er uddannet bankmand og havde 12 års erfaring med den finansielle sektor i Asien, da han i 2002 blev involveret i et stenbrudsprojekt i Vietnam.
I løbet af sommeren 2003 fik han ifølge familien mistanke om, at projektets bagmænd var stukket af med en del af de investerede penge, og han kontaktede det vietnamesiske politi, som hans bror fortæller, at han samarbejdede med i månederne op til anholdelsen.
Efter en sommerferie i Danmark tog han tilbage til Vietnam, efter sigende for at hjælpe myndighederne med at opklare sagen. Men et par dage efter fik familien at vide fra bekendte i Vietnam, at han var blevet hentet af politiet på sit hotel. 7 dage efter kunne den danske ambassade bekræfte, at Kim Brix Andersen var blevet fængslet 1. oktober 2003.
Amnesty ser yderst alvorligt på sagen og opfordrer den danske regering til at lægge det maksimale pres på Vietnam i denne sag. Amnesty frygter umiddelbart for Kim Brix Andersens fysiske og psykiske helbred og for, at han er udsat for tortur, fordi han har siddet fængslet i isolation i 13 måneder.
Derfor opfordrer Amnesty regeringen til at arbejde for, at Kim Brix Andersen omgående bliver taget ud af isolation, får forbedrede fængselsforhold og får den nødvendige pleje og lægehjælp.
Amnesty opfordrer derudover indtrængende de vietnamesiske myndigheder til enten at sigte Kim Brix Andersen og give ham en retfærdig retssag, eller at løslade ham omgående og betingelsesløst.
Selv om Vietnam er nået langt de seneste år og har underskrevet de fleste væsentlige menneskereskonventioner på nær torturkonventionen, sker der stadig omfattende overgreb på menneskerettighederne i landet. Folk, som på fredelig vis har givet udtryk for politiske eller religiøse holdninger, forfølges systematisk.
Tortur er udbredt, og i fængslerne sidder mennesker i årevis uden anklage eller retssager, eller de idømmes lange fængselsstraffe efter uretfærdige retssager.
Fængselsforholdene er elendige, og fangerne holdes i mange tilfælde isoleret under kummerlige forhold. Vietnam er derudover et af de lande i verden, som henretter flest, 64 henrettelser fandt sted i 2003, og er dermed kun overgået af Kina, Iran og USA.
Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen eller kommunikationschef Ulla Baden, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65