3 u-landsordførere røg ud – men Jeppe Kofod fik et kanonvalg

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hele 3 u-landsordførere røg ud af Folketinget ved tirsdagens valg.

Mest overraskende Venstres Jens Hald Madsen, der måtte bøje sig for Uffe Ellemann-Jensens datter, Karen Ellemanns, personlige stemmetal i Storkøbenhavn, samt de radikales Elisabeth Geday i Nordsjælland og Enhedslistens Rune Lund, der var opstillet på Fyn.

Dertil kommer, at Det radikale Venstres miljø- og klimaordfører, Martin Lidegaard, røg ud efter en hård kamp i det sjællandske.

Til gengæld betød SFs store fremgang valg til Pia Olsen Dyhr i Nordsjælland. Hun er politisk koordinator i CARE Danmark og har været næstformand i Mellemfolkeligt Samvirke (2002-2004).

Så det er vel ikke utænkeligt, at hun kan aflaste den genvalgte Steen Gade, der i dag sidder på både posten som miljø-, globaliserings- og udviklingsordfører.

En anden u-landsordfører, socialdemokraten Jeppe Kofod, fik et kanonvalg på Bornholm og hentede ca. hver fjerde stemme på klippeøen. 33-årige Kofod, der kom i tinget første gang i 1998, er bl.a. vicepræsident i European Parlamentarians for Africa (AWEPA) – et netværk af parlamentarikere fra Europa og Afrika, der ønsker at styrke demokrati og kapacitetsopbygning på det afrikanske kontinent.

Også den konservative u-landsordfører, tidl. familie- og forbrugerminister, Lars Barfoed, kom ind igen. Den 50-årige cand.jur. kom i Folketinget første gang i 2001 i Nordsjælland og sad på sin ministerpost fra februar 2005 til december 2006, hvor han reelt blev væltet af Dansk Folkeparti.

Så det bliver næppe ham, Ny Alliance vil gå forgæves til i forsøget på at begrænse Dansk Folkepartis indflydelse på u-landsbistanden. Barfoed skriver tilmed på sin valgside på nettet under overskriften “Udenrigspolitikken skal sikre frihed og meneskerettigheder”, at “vi har et medansvar for u-landenes fremtid og bør styrke udviklingsbistanden”.

Venstre skal nu finde en ny u-landsordfører efter at Jens Hald Madsen måtte bide i græsset til Karen Ellemann Karabian – den 38-årige stemmesluger er folkeskolelærer, fraskilt mor til 2 og medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal.

39-årige Jens Hald Madsen afløste Troels Lund Poulsen som u-landsordfører, da denne blev politisk ordfører efter Jens Rohde.

Hald Madsen har ikke gjort det store væsen af sig i bistandssammenhæng i sammenligning med sin forgænger. Han blev berømt/berygtet for sine ideologiske korstog, som bl.a. førte til rundbarbering af statsstøtten til fagbevægelsens u-landsarbejde gennem U-landssekretariatet.

Til gengæld blev Jens Hald Madsen kendt for sin store opbakning til den nu afviklede danske militære tilstedeværelse i Irak.

Han opnåede allerede valg til Folketinget som 26-årig i 1994 og var fra 2002 til 2007 borgmester i den nu sammenlagte Lejre kommune.

Den nu detroniserede Elisabeth Geday kom i tinget i 2005 for Det Radikale Venstre i Københavns Amts valgkreds og var ved dette valg opstillet i Nordsjællands Region i Fredensborgkredsen.

Hun skriver om sig selv (på sin personlige website):

“Jeg er arbejdsmarkeds- og udviklingsordfører. Tidligere har jeg været mit partis fødevare- og forbrugerordfører og de områder brænder jeg naturligvis stadig for. Endelig er jeg ordfører for Bornholm, som ikke har ”sit eget” radikale folketingsmedlem.

Jeg er medlem af 4 udvalg i Folketinget: Arbejdsmarked, Udenrigs, Sundhed og Uddannelse. Derudover er jeg stedfortræder i Europaudvalget.

Jeg er uddannet cand. scient. pol. fra Århus Universitet og har siden hen arbejdet som bl.a. kommunikationsrådgiver for arbejdsmarkedsorganisationer. Jeg har været politisk aktiv siden 1987, hvor jeg meldte mig ind i Radikal Ungdom. Gennem mit politiske virke har jeg bl.a. været formand for LYMEC, en foreningen for unge liberale og radikale i EU, fra 1990-1992. I 1992 blev jeg medlem af Det Radikale Venstres hovedbestyrelse.

Privat er jeg gift med Jens og sammen har vi 3 dejlige børn, som jeg forsøger at bruge så meget tid sammen med som muligt. Jeg er ivrig fritidssejler og svømmer og lokker gerne familien med på søen til fælles fornøjelse”.

Den nu ligeledes faldne Martin Lidegaard skriver om sig selv:

“Jeg er født den 12. december 1966 og opvokset på Krogerup Højskole som søn af højskolelærer og forfatter Mads Lidegaard og journalist Else Lidegaard. Jeg har tre storebrødre, Øjvind, Kresten og Bo.

Jeg er gift med Sniff Nexø, som er forsker, sammen har vi datteren Barbara på 5.

1985: Samfundssproglig student
1993: Cand.comm. fra RUC i historie og kommunikation. Undervejs redaktør på RUC-Nyt, freelance journalist og konsulent.
1993-96: Informationschef i Kommunernes gensidige Forsikringsselskab.
1996: Vicegeneralsekretær og informationschef i Mellemfolkeligt Samvirke (MS).

Tillidsposter:

Medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre siden 2001.

Medlem af den radikale gruppeledelse fra juni 2007 med særligt ansvar for politisk udvikling, ekstern kommunikation og koordinator på miljøområdet.

Medlem af Det Radikale Venstre siden 1993 med sæde i partiets hovedbestyrelse fra september 1999. Ligeledes medlem af den lokale hovedbestyrelse for København og Frederiksberg fra 1994 til 2002”.

Enhedslistens gruppeformand, Rune Lund, var opstillet som nr. 5 på partilisten, og det var lige akkurat ikke nok. Den meget aktive u-lands- og udenrigsordfører skriver på partiets website:

“Foghs regering har trukket os ind i en krig, hvor 650.000 civile irakere har mistet livet. Danske soldaters liv er gået tabt i samme håbløse og katastrofale krig.

Foghs allierede, USA, overtræder hver eneste dag menneskerettigheder og krigens love. Den danske regering lukker bare øjnene.

Enhedslisten kræver alle tropperne hjem fra Irak og Afghanistan. Den militære indsats skal erstattes af en fredsproces og genopbygning i FN-regi. Og så skal Danmarks rolle kulegraves, så vi ikke begår de samme fejl i fremtiden”.

Rune Lund er 31 år og har været medlem af Folketinget for Enhedslisten siden sidste valg. Han har især arbejdet med udenrigspolitik og EU.

Han har studeret statskundskab ved Københavns Universitet og været aktiv i Enhedslisten siden 1998. Rune lund, der indledte sin politiske karriere i Operation Dagsværk og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), bor i Brønshøj sammen med kæresten Marianne.

Det skal videre nævnes, at forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach, som ventet ikke opnåede valg for SF i hovedstaden. Det samme gælder international chef i Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach, der stillede op for de radikale i sin nordsjællandske hjemmekreds, Egedal.