MSF: Bland ikke militær med nødhjælp

Redaktionen

Organisationen Læger uden Grænser (MSF) kritiserer sammenblanding af militæraktioner og nødhjælp, som eksempelvis når svært bevæbnede FN-soldater, beskytter en nødhjælpskolonne i DR Congo.

Det er helt afgørende, at nødhjælpsorganisationer ikke alene opfattes, men også agerer, som neutrale i en konflikt, siger en talsmand for organisationen.

– Målet med at beskytte nødhjælpen med våben er at give de humanitære organisationer bedre mulighed for at nå frem, men i virkeligheden risikere de at gøre muligheden for at nå befolkningen mindre, siger Anne Taylor, der er landechef for Læger uden Grænsers arbejde i DR Congo.

– Der er risiko for, at nødhjælpen bliver brugt i forhold til politiske eller militære interesser, og at nødhjælpsorganisationerne bliver set som part i konflikten, siger hun.

Nødhjælpskonvojer under militærbeskyttelse kan også gøre det vanskeligt at skelne mellem humanitær hjælp og politisk-militære operationer. Læger uden Grænser understreger vigtigheden af at adskille disse ting i den meget ustabile Kivu-provins.

– Læger uden Grænser giver medicinsk hjælp til alle patienter – uanset hvem de er. Og netop på grund af vores neutralitet kan vore hold arbejde de steder, hvor befolkningen har brug for vores hjælp, og ikke hvor vi får besked om at tage hen. Det betyder også, at vores medarbejdere kan arbejde uden væbnet beskyttelse, siger Anne Taylor.

Der er brug for både en politisk løsning og tilstrækkelig humanitær hjælp. Det ene kan ikke erstatte det andet, på samme måde som man ikke bør blande politik og humanitær hjælp sammen, anfører MSF.

Gør man det, sættes nødhjælpsorganisationernes neutralitet på spil og deres muligheder for at arbejde i områder, som er kontrolleret af parter i konflikten, ødelægges.

Trods den usikre situation fortsætter Læger uden Grænser arbejdet i de byer, som er berørt af volden som f.eks. Rutshuru, Kayna, Masisi, Kitchanga og Mweso.

I hele regionen behandler MSF kolerapatienter og sårede fra krigshandlingerne. Desuden giver organisationen medicinsk hjælp samt rent vand og nødhjælp til fordrevne og den lokale befolkning.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser, tlf. 39 77 56 06 og mobil 29 70 29 79