Skarp protest mod at militæret bruger “hvide biler” i Afghanistan

Redaktionen

Læger uden Grænser tager “skarpt afstand fra det danske militærs bevidste brug af civile, hvide firehjuls-trukne biler som beskyttelse mod angreb i krigs-zoner”, således som operationschef i Hærens Operative Kommando, oberst Kristian Sørensen berettede om i Radioavisen (torsdag) morgen, skriver organisationen i en presseudtalelse torsdag.

Det er især Kristian Sørensens udtalelse om at “alternativet skulle jo være, at vi skulle køre i camouflage- farvede biler og dermed signalere en fjendtlighed overfor den civilbefolkning, vi er der for at hjælpe,” der er faldet organisationen voldsomt for brystet.

– Denne udtalelse bekræfter vores værste frygt for, at militæret bevidst bruger de civile, hvide firehjulstrækkere, der jo normalt kendetegner de humanitære og neutrale organisationer, til at skjule sig bag for ikke at “signalerer fjendtlighed over for befolkningen” sådan som obersten udtrykker det. Ved på den måde aktivt og bevidst at sammenblande militære og humanitære operationer kompromitterer det danske militær nødhjælpsorganisationernes neutralitet og sikkerhed, siger formanden for Læger uden Grænser, speciallæge Søren Brix Christensen.

5 frivillige medarbejdere fra Læger uden Grænser blev i juni myrdet i Baghdis i det vestlige Afghanistan mens de kørte i deres hvide, firehjuls-trukne bil. Taleban har siden taget skylden for mordene og meddelt, at de vil angribe Læger uden Grænser uanset, hvor i landet organisationen arbejder. En trussel der var medvirkende årsag til at Læger uden Grænser i juli trak sig ud af landet.

– Vi må endnu en gang kræve at militæret toner rent flag og kun udgiver sig for dem de er, nemlig en aktiv deltager i en væbnet konflikt, og ikke en neutral, humanitær enhed. Vi er desuden utilfreds med, at militæret viser så åbenlys mangel på forståelse for denne alvorlige problematik, siger Søren Brix Christensen.

Kilde: www.msf.dk