Tørnæs og Gade: Den militære indsats bør aldrig stå alene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Indlæg af udviklingsministeren og forsvarsministeren i Politiken den 30. marts

Af Ulla Tørnæs (V) og Søren Gade (V)

Der har de seneste uger været debat om den danske genopbygningsindsats i Irak, herunder manglende koordinering af de civile og militære indsatser.

Lad os slå fast, at danske soldaters primære opgave er at bidrage til at tilvejebringe den nødvendige sikkerhed. Denne indsats er en afgørende forudsætning for, at en bred genopbygningsindsats kan finde sted.

Vore soldater skal kun involveres i projektarbejde, når der ikke er andre til at løfte opgaven. Vi skal ikke opbygge en “bistandsbrigade”, men målrettet arbejde for at projektaktiviteterne udføres af civile så hurtigt, det er muligt. Det giver mere lokalt ejerskab for aktiviteterne, og det er afgørende for fremtiden i landet.

I Irak har de danske soldater de seneste 4 år gennemført en række mindre projekter til en samlet værdi af 18,5 mio. kr. Dette beløb skal ses i forhold til en samlet dansk bistandsindsats i Irak på 500 mio. kr. for perioden 2003-2008.

Størsteparten af den samlede bistand, dvs. de mere langsigtede genopbygningsprojekter, gennemføres af Udenrigsministeriet/Danida med irakiske partnere.

Planerne for den samlede danske bistandsindsats i Irak sigter mod at understøtte irakernes egne udviklingsplaner. De er forklaret bl.a. i regeringens Irak-analyser, som indeholder projektbeskrivelser med angivelse af indsatsområderne samt fastlægger de budgetmæssige rammer.

Vi vil ikke lægge skjul på, at den danske genopbygningsindsats i Irak er gennemført under meget vanskelige operationelle forhold. Set i det lys er det meget tilfredsstillende, at projekterne er gennemført nogenlunde efter planen.

Landbrugsprogrammet i Basraprovinsen er et blandt mange konkrete resultater. Det omfatter teknisk rådgivning af de lokale og nationale irakiske myndigheder og finansiering af vandingsprojekter i Basraområdet, der kommer ca. 220.000 lokale irakere til gode.

Byggearbejdet af vandingsprojekterne er i gang og forventes færdigt i løbet af et halvt år. Arbejdet er identificeret i samarbejde med de irakiske myndigheder og omfatter bl.a. udskiftning af sluser, fremstilling af småbroer og oprensning af vandingskanaler.

Soldaterne udfører med deres projekter en vigtig opgave i det danske ansvarsområde, der meget synligt forbedrer den lokale irakers hverdag, og som indgår i den samlede danske indsats.

Men soldaternes projekter skal ikke betragtes som gængs genopbygningsbistand. Det, de laver, er det muliges kunst, som løbende skal kunne tilpasses sikkerhedssituationen.

Vi har derfor givet betydelig fleksibilitet til soldaternes projektplanlægning og ikke lagt op til detailstyring fra København. Derfor synliggør vi – over for soldater, civile udsendte og offentligheden – de mål, som der skal arbejdes imod.

Vi gør en stor indsats for at informere vore soldater og udsendte civile. Dermed ikke sagt, at vi ikke lytter til konstruktive ideer. Man kan altid gøre det bedre, særligt når man lærer af sine erfaringer.

Vi har i denne uge drøftet erfaringer fra Irak, og vi har besluttet at tage en række fremadrettede initiativer, herunder et endnu tættere samarbejde mellem forsvaret og Udenrigsministeriet om uddannelse af soldaterne.

Vi kan dog blive endnu bedre til at forklare den samlede indsats, så alle aktører fra starten har en fælles forståelse af roller og opgavefordeling.

Alle skal være på det rene med, at genopbygning af et land ikke er soldaternes ansvar. At den primære opgave er at medvirke til at forbedre sikkerhedssituationen i missionsområdet. At soldaterne gennem mindre genopbygningsprojekter vil være med til at berede vejen for den mere bredspektrede genopbygningsindsats.

Dette gælder for såvel Irak som Afghanistan, hvor vi begge steder har planer for genopbygningsindsatsen. Planer, som både soldater og civile skal kende endnu bedre.

Når vi skal styrke vores engagement i Afghanistan, må vi tage en række af de erfaringer med, som vi har gjort os i Irak. Erfaringerne viser klart, at en kombineret militær og civil indsats er helt nødvendig, når sikkerhedssituationen vanskeliggør genopbygning.

Den militære indsats kan og bør aldrig stå alene.

I det sydlige Afghanistan står vi over for store udfordringer. Der er derfor afgørende, at alle – såvel militære som civile – arbejder tæt sammen, således at de militære og civile indsatser kombineres bedst muligt med afghanernes egne anstrengelser.

Dette er kernen i civil-militær samtænkning og det er vi rigtig gode til i Danmark.

Debatindlægget stod i dagbladet Politiken fredag den 30. marts 2007

Kilde: www.um.dk