Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) hilser det velkommen, at regeringen er ved at opgive sin modstand mod at skrive et forbud mod tortur ind i dansk lovgivning, fremgår det af en pressemelding.
Justitsminister Lene Espersen (K) har bedt Straffelovrådet om at overveje et sådant forbud, og det er RCTs kommunikationskoordinator Tue Magnussen glad for.
Han mener, at netop Danmark, som er kendt for sin kamp mod tortur, har et særligt ansvar for at skrive torturkonventionen ind i lovgivningen.
– Der har ikke siden Anden Verdenskrig været eksempler på tortur herhjemme. Men der har været sager, som har været på kanten af den nedre grænse for tortur og magtanvendelse – f.eks. når politiet har brugt magt i anholdelsessituationer, siger Tue Magnussen og lægger til:
– Hommel-sagen viste også, at der er uklare regler om lovlig og ulovlig magtanvendelse, ligesom der har været eksempler på, at vi ikke har kunnet retsforfølge folk, som har begået tortur i udlandet.
FNs komité mod tortur har anbefalet Danmark at indføje en særlig torturbestemmelse i straffeloven – en anbefaling som ved flere lejligheder er blevet gentaget af nationale og internationale menneskeretsorganisationer.
Også Amnesty International hilser regeringens ændrede holdning velkommen. Det har været en mærkesag i mange år at få et forbud mod tortur ind i dansk lov for både RCT og Amnesty International, hvis danske afdeling sidste år afleverde 115.000 underskrifter til støtte for kravet.