Nye flygtningestrømme i Pakistan – WFP når ud til 650.000 fordrevne

Redaktionen

ISLAMABAD 12 maj 2009: FNs Fødevareprogram (WFP) offentliggjorde tirsdag planer for en fordobling af fødevarenødhjælpen til tusinder af flygtningefamilier fra Pakistans nordvestlige grænseregion op mod Afghanistan.

– WFP har mobiliseret alle fødevarelagre i landet og er derigennem forberedt på at bespise de voksende flygtningestrømme af fordrevne i de næste 2 til 3 måneder. Sultende familier har førsteprioritet, udtaler talsmanden for WFP Pakistan, Wolfgang Herbinger. Behovet for donationer til fødevareberedskabet er stadigt stigende.

WFP uddeler nu nødhjælpsrationer til 650.000, der er flygtet fra de konfliktramte områder i den nordvestlige provins, herunder 200.000 fordrevne fra de værst ramte distrikter, Dir, Swat og Buner.

Fødevareprogrammet i Pakistan når ud til såvel flygtningelejre som flygtninge, der er midlertidigt bosiddende i såkaldte host communities i de eksisterende lokalsamfund. Op mod 80 pct. af Pakistans fordrevne er i host communities.

WFP har forøget fødevaredistributionen i Mardan og Swabi distrikterne, der i den seneste tid har modtaget de største flygtningestrømme. Nyetablerede forsyningscentre skal sikre at fødevarehjælpen går videst muligt ud til alle de flygtninge og internt fordrevne, der registreres.

– Vi har behov for, at det internationale samfund hurtigt reagerer med katastrofeberedskab og donationer for at forhindre forsinkelser i den nødvendige fødevaredistribution, udtaler Herbinger.

WFPs nødhjælpsarbejdere rapporterer om desperat behov for mad, nødhjælp og medicin blandt de fordrevne.

– Vi var nødt til at flygte hurtigt, fortæller Abdul Khan fra byen Mingora i Swat distriktet. – Vi hørte, at skudvekslingerne var taget af og forlod byen. Vi kunne ikke tage noget med os. Der var ikke engang tid til at begrave de døde eller bringe dem med os. Vi er nu helt afhængige af folk omkring os, der er i stand til at hjælpe.

Kilde: WFP, Nordic Office