Dansk mobilhospital står i Hedehusene – og kommer ikke til Pakistan, siger Tørnæs

Redaktionen

I Hedehusene lidt uden for København står et fuldt operationsdygtigt mobilt hospital, med steril operationsstue og mulighed for en målrettet behandling for typiske skader efter et jordskælv, netop som i Pakistan, skriver DR Online mandag.

Men foreløbig har regeringen ingen planer om at sende Beredskabsstyrelsens mobile felthospital afsted, selv om det står på listen over den type hjælp, der haster allermest.

– Jeg har været i kontakt med (Verdenssundhedsorganisationen) WHO via mine embedsmænd, og ifølge dem er der her og nu ikke behov for at sende det danske mobil-hospital, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Men på FN, WHO og NATOs katastrofesider, hvor man efterlyser specifik nødhjælp lige nu, står der, at man mangler mobil-hospitaler, læger og sengepladser. As soon as possible – så hurtigt som muligt.

– Jeg skriver ikke deres hjemmesider, så det kan jeg ikke svare på, siger hun til TV avisen.

Læger uden Grænser kritiserer skarpt den danske regerings holdning:

– Felthospitalet ville gøre underværker i Pakistan. Det undrer mig virkelig, at man kunne sende det ud til ofrene for den store tsunami, men ikke sender det til Pakistan, hvor man ser langt flere knoglebrud, lemlæstelser og infektioner end under tsunamien«, siger Søren Brix Christensen, bestyrelsesformand for den danske afdeling af Læger uden Grænser, til Politiken tirsdag

Det mobile felthospitals sterile operationsstue er der hårdt brug for i katastrofeområderne. Den dansk-pakistanske læge Imran Rashid, der netop har besøgt Pakistan, fortæller, at lægerne på et hospital måtte hen i det lokale supermarked for at købe en hobby-boremaskine til at bore i knogler med.

Ifølge kolonnechef i Beredskabsstyrelsen, Stig Hammerhøj, er hospitalet netop “designet til, at vi kan opererer brækkede ben, brækkede arme, brækkede hofter og så videre”.

Formanden for Folketingets udenrigs- og udviklingsudvalg, SFeren Steen Gade kalder ministerens afvisning af at sende hospitalet afsted “mærkelig” og vil snarest bede Tørnæs komme med en redegørelse

Ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet mandag aften koster det i omegnen af 22 mio. kr. at sende mobilhospitalet ud i 2 måneder.

Udenrigsministeriet skriver, at WHO har takket nej til det danske mobilhospital her og nu, dog med det forbehold, at tilbuddet kunne blive aktuelt senere, når de øvrige lande begynder at sende deres hospitaler hjem.

55.000 har foreløbig mistet livet i Pakistan og ifølge NATO har 75.000 personer behov for akut lægehjælp.