Pakistan: Præsident vader ind i vandkonflikt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Pakistans præsident, general Pervez Musharraf, advarede i en TV-tale til nationen i weekenden om, at de hastigt svindende vandressourcer udgør den største trussel mod landets fremskridt og velfærd.

Præsidenten kom i sin 50 minutter lange tale hverken ind på Pakistans rolle i kampen mod terrorismen eller den politiske krise i landet, men viede hele talen til ét emne – Pakistans voksende vandkrise.

Han beskrev vandkrisen som den største udfordring overhovedet og understregede, at manglen på tilstrækkelige vandreservoirer allerede har alvorlig indvirkning på økonomien. Musharraf sagde, at tilsiltning og tilslamming af floder og eksisterende vandreservoirer betød mangel på vand med risiko for kaotiske tilstande.

Han sagde, at indenfor de næste 10 år har Pakistan behov for at bygge mindst én stor dæmning over Indus, landets hovedflod for at kunne imødekomme behovet. Der er allerede gode muligheder på et sted, der hedder Kalabagh, og der ses nu på muligheden for endnu et reservoir ved Bhasha i landets nordlige del. Et studie vil ligge klart næste år.

Præsident Musharraf erklærede, at i 2004 må og skal byggeriet af det første vandreservoir indledes, hvis det skal stå færdigt til at klare efterspørgslen fra den voksende økonomi og det stigende folketal. Indus-floden løber gennem 3 af Pakistans 4 provinser, og der har i årevis raset en indædt strid mellem flere af dem, om effekten af nye dæmninger, som nogle mener vil forfordele dem, mens andre vil få mere af det kostbare vand.

Tidligere forsøg på at dæmme Indus op ved Kalabagh er blevet mødt med voldsomme protester i de mindre provinser, som frygter at miste vand, og præsidentens forslag om at bygge flere reservoirer i de kommende år ventes at antænde gamle stridsmål.