Rundspørge: Danske unge efterlyser mere viden om Mellemøsten og dialog med regionens unge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danske unge ønsker mere viden om Mellemøsten. Et stort flertal mener, at dialog og oplysning kan forbedre Danmarks omdømme i Mellemøsten, viser en ny Gallup-undersøgelse.

Hvad er forskellen på en burka og en niqab? Hvordan er den politiske situation i Libanon efter årtiers konflikter og borgerkrig? Og hvordan er det at være ung i Gaza-striben?

Danske unge tørster efter mere viden om Mellemøsten, viser en meningsmåling, som Gallup har lavet for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, fremgår det af en pressemelding fra DUF fredag.

Efterlyser viden og dialog

Gallup har spurgt 1.053 unge om deres syn på Mellemøsten, og 60 procent af de adspurgte efterlyser mere viden om regionen.

– Der er helt klart brug for mere oplysning om Mellemøsten. Medierne rapporterer især fra brændpunkterne. Dermed drukner demokratiske fremskridt og unges samfundsengagement let i historier om terrorbomber. Der er brug for oplysning og dialog på mange felter, og her kan foreningslivet bidrage med en masse, siger DUFs formand, Martin Justesen.

Uvidenhed om kultur og religion

Et massivt flertal af de unge – 81 procent – mener, at unge fra Danmark og Mellemøsten kender for lidt til hinandens kulturelle og religiøse baggrund.

Ifølge meningsmålingen ønsker et flertal af de adspurgte, at Danmark arbejder mere aktivt for at skabe dialog og forståelse mellem dansk ungdom og unge i Mellemøsten.

Den manglende viden om kulturer og religion gælder begge veje, påpeger DUFs formand, Martin Justesen. De seneste år har DUF derfor lavet en række dialogmøder, hvor unge fra Danmark og Mellemøsten frit kan spørge og få svar.

– Dialog nedbryder fordomme og misforståelser – og det er et godt udgangspunkt for at skabe forståelse på trods af kulturelle og religiøse forskelle, siger Justesen.

DUF har støttet børne- og ungdomsorganisationernes dialogarbejde i Mellemøsten siden 2005. I øjeblikket uddanner DUF 40 unge “dialogambassadører”, der skal gå i dialog med tusindvis af unge i Danmark og Mellemøsten. Danida støtter projektet med 2,3 mio. kr.

Gallupundersøgelsen viser også en anden vigtig ting: Dialog med unge i Mellemøsten er afgørende, hvis Danmark vil forbedre sit omdømme efter Muhammed-tegningerne. Det mener 67 procent af de adspurgte.

Danmark er stadig forhadt i flere steder Mellemøsten på grund af Muhammed-tegningerne og de efterfølgende ophedede debatter. Derfor skal Danmark arbejde aktivt på at forbedre sit image – og her bør ungdommen spille en hovedrolle, mener et stort flertal ifølge en ny Gallup-undersøgelse.

2/3 af de unge mener således, at dialog med Mellemøstens unge er “særlig vigtig”, hvis Danmark skal rette op på sit blakkede ry, viser rundspørgen.

– Dialog og oplysning kan forebygge mange misforståelser, frustrationer og konflikter. Unge kan skabe dialog, fordi de ofte er åbne over for andre kulturer, synspunkter og værdier, siger Martin Justesen.

Forholdet til Mellemøsten bekymrer

65 procent af de adspurgte mener, at Danmark fortsat er “forhadt i Mellemøsten”. Og mange unge er bekymrede over forholdet til Mellemøsten – ligesom forholdet mellem kristne og muslimer vækker dyb bekymring.

Desuden mener 42 procent af de unge, at forholdet mellem det kristne Vesten og det muslimske Mellemøsten bliver den mest afgørende faktor for udviklingen fremover.

På den baggrund mener 7 ud af 10 adspurgte, at Danmark bør arbejde aktivt for at skabe dialog og forståelse mellem den danske ungdom og unge i Mellemøsten.

Dialog med unge kan sikre fred

DUF har støttet børne- og ungdomsorganisationernes dialogarbejde i Mellemøsten siden 2005, bl.a. ved at arrangere flere dialogseminarer i Mellemøsten. I øjeblikket uddanner DUF 40 unge “dialogambassadører”, der skal gå i dialog med tusindvis af unge i Danmark og Mellemøsten. Danida støtter projektet med 2,3 mio. kr.

De unge ambassadører skal skabe dialog og debat på skoler, gymnasier, højskoler, ungdomsorganisationer og medier – i Danmark, Jordan og Egypten.

Der er i høj grad brug for øget dialog med Mellemøstens unge, for – som morgendagens beslutningstagere og meningsdannere – sidder de unge med nøglen til fred.

Hele 77 procent af de adspurgte vurderer, at unge i Mellemøsten spiller en afgørende rolle i bestræbelsen på at sikre et fredeligt forhold mellem Vesten og Mellemøsten.

– Dialogprojekterne giver unge fra 2 verdensdele mulighed for at sætte ord på deres undren og frustration. Den slags samtaler skaber øget forståelse på tværs af kulturer, religioner og landegrænser, mener DUF-formand Martin Justesen.

Mere information: www.duf.dk

Yderligere oplysninger hos Martin Justesen: mobil: 60 80 46 51, eller kommunikationschef Jonas Norgaard Mortensen, mobil: 61 78 86 16, tlf. direkte
39 13 40 46 og e-mail: [email protected].

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Scherfigsvej 5, 2100 Kbn Ø, Tlf.: 39 29 88 88