Nødhjælpen: Farvel til Filippinerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Da VK-regeringen skar ned på udviklingsbistanden efter sin tiltræden i november 2001, betød det, at alle hjælpeorganisationer skulle spare. For Folkekirkens Nødhjælp blev det årlige budget fra 2001 til 2002 reduceret med næsten 100 mio. kr.

Nedskæringen betød, at antallet af fokuslande måtte reduceres, og Filippinerne blev udvalgt som det første land, hvor Folkekirkens Nødhjælps mangeårige hjælp skulle fases ud, fremgår det af en rundsendelse fra organisationen.

Folkekirkens Nødhjælps partnerorganisationer i Filippinerne fik to et halvt år til at forberede sig på at skulle klare sig uden den danske bistand. På en afsluttende workshop i sommer tæt på hovedstaden Manila kunne Edicio dela Torre, der er leder af den filippinske organisation ELF, konstatere, at det var vanskeligt, men at det også havde været “en sund læreproces”, og at det fremtidige arbejde nu skal udføres uden dansk støtte.

Folkekirkens Nødhjælps 8 partnerorganisationer har udført et vellykket arbejde, der har betydet en væsentlig forskel for de mange fattige, lød de overordnede konklusioner.

Folkekirkens Nødhjælp har bl.a. støttet arbejdet for de internt fordrevne efter konflikterne på Mindanao, menneskerettighedsprojekter, bæredygtigt landbrug og uddannelse af ledere til græsrodsorganisationer.

Den årlige støtte fra Folkekirkens Nødhjælp til Filippinerne var på 6 – 8 mio. kr.