Dansk Røde Kors sender 700.000 kroner til hjælpearbejdet efter et jordskred i Filippinerne, hvor det frygtes at helt op mod 2.000 kan være omkommet i muddermasserne. Pengene skal bruges til de akutte behov efter katastrofen, skriver organisationen i en pressemelding fredag.
Jordskredet ramte landsbyen Guinsaugon i provinsen Leyte kl. 02.00 dansk tid, og hele landsbyen blev begravet af mudder. Jordskredet skete efter 2 ugers voldsom regn.
Dansk Røde Kors har de seneste 10 år arbejdet med katastrofeforebyggelse i en række landsbyer i Filippinerne, hvor frivillige er blevet trænet i at rykke ud, når katastrofen rammer. Bl.a. er en gruppe Røde Kors-frivillige fra nabolandsbyen taget til den jordskredsramte by.
– Røde Kors-frivillige er i området nu, hvor de blandt andet hjælper med at finde overlevende og give førstehjælp til sårede. Men det er svært at arbejde i området. Der står stadig masser af vand omkring landsbyen og veje er ødelagt, forklarer katastroferådgiver i Dansk Røde Kors, Knud Falk.
Filippinerne er meget hårdt ramt af naturkatastrofer. Jordskælv, oversvømmelser, jordskred og vulkanudbrud rammer ofte det store ø-rige i Fjernøsten.
Derfor begyndte Dansk Røde Kors for 10 år siden et katastrofeforebyggelsesprojekt, hvor man hjælper landsbyer med at forebygge oversvømmelser og jordskred ved f.eks. at bygge diger og plante træer. Derudover trænes frivillige i førstehjælp, så de kan rykke ud, hvis katastrofen sker.
Dansk Røde Kors har i 2005 overdraget projektet til Filippinsk Røde Kors, da organisation ikke længere har brug for hjælp udefra til at køre programmet videre.
Yderligere oplysninger hos Knud Falk på 5120 5479 eller Dansk Røde Kors på 4041 4173.
Nyheder om Røde Kors hjælpearbejdet på www.drk.dk