Chr. Friis Bach om 2015 Målene: Der er penge nok til at nå dem, hvis vi vil

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvis verdens fattigdom skal halveres, er der brug for mange penge. Nu. En stribe forslag viser, hvordan det kan gøres, skriver international chef i Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach, i en pressemelding torsdag.

Han fortsætter:

2015 målene om at halvere verdens fattigdom har sat gang i bistandsoptimismen. En stribe lande, fra Storbritannien og USA til Sverige og Norge, øger bistanden, og der dukker nye finansieringsforslag op. Nye penge, nye ideer og nye forslag.

Realkredit på verdensplan:

Et af de mere lovende forslag kommer fra Tony Blair og Gordon Brown i Storbritannien. De foreslår, at verdens rige lande etablerer et globalt “Realkreditinstitut”. Ideen er at de rige lande tager et lån (udsteder obligationer), og samtidig lover betale tilbage over de næste 30 år. Helt som på det danske boligmarked. Det kan give 50 milliarder dollar ekstra til at bekæmpe fattigdommen – hvert år i de næste 10 år.

Skat på flytransport

En anden konkret ide fra Storbritannien er at indføre en skat på flytransport. Den stærkt øgede internationale flytransport er et af de klare udtryk for de positive sider af globaliseringen. Derfor er det måske rimeligt, at flypassagererne er med til at betale for at løse globaliseringens problemer, herunder fattigdommen.

Udfordring til duksene

Der bliver også tænkt nyt, når det gælder den måde, vi giver bistand på. I USA har Præsident Bush etableret en såkaldt Millennium Challenge Account. Det er en pose penge, som verdens fattige lande kan søge, hvis de opfylder en række klare kriterier, når det gælder demokrati, menneskerettigheder, god regeringsførelse, korruption og økonomisk politik.

Har et land “point” nok, kan det få tilskud. Det skal opmuntre verdens fattige lande til at gøre en ekstra indsats for at få gode politikker, og det skal belønne dem, der gør det godt. Det er nye tanker i bistandsverdenen.

Sverige screener alle love

Svenskerne har forsøgt at bidrage til 2015-målene på en mere gennemgribende måde. Alle lovforslag, der har internationale aspekter, skal nu vurderes ud fra om de bidrager til at løse verdens fattigdomsproblemer.

Så når svenskerne ændrer på indvandringen, landbrugspolitikken, investeringsreglerne eller udenrigspolitikken skal forslagene “fattigdomsvurderes”. Det kan tvinge en stærkere sammenhæng frem i de mange politikker, der påvirker verdens fattige lande.

Se mere på
www.hm-treasury.gov.uk/documents/international_issues/int_gnd_intfinance.cfm
www.mcc.gov