Red Barnet: EU har ingen fokus på børn i sin bistand til u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

”Vi arbejder ikke med børns fattigdom, men med store veje.” Sådan lyder overskriften på en “skyggerapport”, som Red Barnet har lavet om EUs bistand til at hjælpe børn ud af fattigdom i u-landene.

Rapporten konkluderer, at EU – verdens største uafhængige donor af udviklingsbistand – næsten på ingen måde har fokus på børn i udviklingsbistanden. Det er yderst problematisk i forhold til opfyldelsen af FNs 2015-mål, skriver Red Barnet Danmark i en pressemeddelelse onsdag.

– Det er højst alarmerende, at en stor donor som EU ikke har fokus på børn, siger programchef i Red Barnet, Niels Hjortdal og uddyber:

– For 5 år siden vedtog verdens ledere de såkaldte 2015-mål. Målene siger bl.a., at fattigdommen i verden skal halveres inden 2015, og at alle børn skal i skole. EUs ledere var med til at bringe løfterne på plads. Men der mangler konkret handling. Hvis vi på nogen måde skal opfylde de mål, er det helt nødvendigt at yde langt mere målrettet bistand til børnene, og at EU, som vigtigste aktør går forrest.

Nogle fakta fra rapporten:
– I u-landene lever ca. 600 millioner børn i familier, der tjener mindre end én dollar om dagen – eller under 5,70 kr.
– Flere end 100 millioner børn går ikke i skole – heraf er 2/3 piger.
– 150 millioner børn lider af fejlernæring og
– atter 10 millioner dør hvert år af sygdomme, der let kan behandles.

Dertil kommer, at hiv/aids spreder sig hurtigere – og mere ødelæggende – end nogensinde.

Rapportens hovedkonklusioner:

Børns fattigdomsproblemer prioriteres ikke i EUs politik for udviklingshjælp. Det til trods for, at EU i år 2000 lovede at børns rettigheder skulle være et ud af 4 nye hovedtemaer i EUs nye udviklingspolitik. De 4 temaer blev imidlertid reduceret til 3 – børns rettigheder blev taberen.

EU har ingen sammenhængende strategi for bekæmpelse af børnefattigdom. EU anser altså ikke fattige børn for at være et prioriteringsværdigt fattigdomsproblem. I 2003 brugte EU kun 2,3 procent af de sociale udviklingsmidler til etablering af basal uddannelse (grundskolegang) i u-landene.

EU anerkender, at børn – og specielt spædbørn – bliver hårdest ramt af fattigdomsrelaterede sygdomme. Men EU undlader bevidst at sætte målrettet ind overfor problemet. Børn er simpelt hen usynlige i EUs politik omkring hiv/aids og andre fattigdomsrelaterede sygdomme.

Rapporten opfordrer derfor til at:

– EU vedtager en sammenhængende strategi på børneområdet. Det er nødvendigt at etablere et særskilt fokus på børnefattigdom og børns rettigheder når EUs udviklingsstrategi skal revideres.

– EUs 25 medlemslande øger deres gennemsnitlige udviklingsbistand til 0,6 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i 2009 og til FN-målet 0,7 pct. i 2013 – senest.

– EU tager klar stilling mod brugerbetaling for uddannelse og grundlæggende lægebehandling i u-landene, og kompensere med øget bistand i stedet i 2006.

– EU gør støtte og behandling af spædbørn og udsatte børn til en prioritet i sin udviklingspolitik på hiv/aids-området. Dette skal inkludere forskning i og udvikling af antiretroviral behandling for børn.

– EU presser på for at realisere de internationale bestræbelser på at gøre antiretroviral behandling tilgængelig for alle, der har behov for den.

Fra torsdag kører Red Barnet sammen med en lang række andre organisationer en kampagne om 2015 målene netop for at gøre opmærksom på, at der skal handles nu, hvis målene skal opfyldes til tiden.

Skyggerapporten kan findes på www.redbarnet.dk

For yderligere information kontakt programchef Niels Hjortdal, Red Barnet: tlf.: 20 22 06 44 eller 35 24 8517

Informationsafdelingen, Red Barnet, Mette Hilden, pressemedarbejder, tlf.: 88 24 85 78 eller 24 21 45 35, e-mail: [email protected], Rosenørns Allé 12, 1634 Kbn V