Folketinget har torsdag forespørgselsdebat om ”De danske prioriteter for FNs statuskonference i september 2005 om 2015-Målene, herunder den danske indsats for at sikre målenes opfyldelse i Afrika”.
På den baggrund ønsker Kvindernes U-landsudvalg overfor politikere og presse at gøre opmærksom på, hvor kolossalt vigtigt det er, at:
– Kvinder sikres adgang til seksuel og reproduktiv sundhed, og at:
– Vold mod kvinder kommer på verdenssamfundets dagsorden
hvis vilkårene for verdens fattigste skal forbedres, fattigdom og sult bekæmpes og kvinder sikres rettigheder og udvikling – som vedtaget i FNs 2015 Mål og Millenium erklæring.
Vi lever i en verden hvor
– En ud af 3 kvinder oplever voldelige overgreb.
– Seksuel vold og overgreb mod kvinder og piger er skyld i spredning af hiv/aids og bidrager til feminiseringen af hiv/aids epidemien.
Samtidig er
– 57 procent af de hiv/aids ramte i Afrika kvinder. Blandt unge mellem 15 og 24, der lever med hiv/aids, er 76 pct. piger/kvinder og
– I Sydafrika voldtages en pige eller kvinde hvert 90. sekund og seksuelle overgreb mod skolepiger er et kæmpe problem.
Danmark må frem til FNs 2015 topmøde i september slå kraftigt på tromme for at opnå et stærkere fokus på seksuelle og reproduktive rettigheder i 2015 Måls opfølgningen.
Delmål og indikatorer på seksuelle og reproduktive rettigheder vil være afgørende for at opnå fremskridt indenfor Mål 3 om kvinders ligestilling; mål 4 om børnedødelighed; mål 5 om mødredødelighed og mål 6 om hiv/aids.
Konkret bør Danmark arbejde for, at den politiske erklæring på topmødet:
– Støtter de 7 strategiske prioriteringer fremsat af Millenium task force om kønsligestilling, herunder at garantere seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder samt bekæmpelse af vold mod kvinder
– støtter anbefalingerne vedr. seksuelle og reproduktive rettigheder og sundhed fra FNs Millenium taskforces, især taskforces om mødres og børns sundhed og ligestilling.
– understreger, at Kairo-målet om ”adgang for alle til reproduktive sundhedsydelser i 2015” skal integreres som delmål med målbare indikatorer i mål 3 eller mål 5.
Kvindekonventionen (CEDAW) og Beijing-handlingsplanen er centrale redskaber for gennemførelse af 2015 Målene. Derfor bør Danmark arbejde for, at topmødet henstiller til, at alle lande skal underskrive og ratificere CEDAW konventionen og dens Frivillige Protokol – samt forpligter sig til at føre Beijing handlingsplanen ud i livet som led i opfyldelsen af 2015 Målene.
Bekæmpelse af ulighed mellem kønnene og sikring af kvinders rettigheder og lige deltagelse i beslutningsprocesserne er en afgørende forudsætning for at nå 2015 Målene og bekæmpe fattigdommen.
Kønsdimensionen skal integreres i alle 2015 Målene NU! Og kvinder skal sikres en plads ved forhandlingsbordene på alle niveauer – særlig på de højeste. Også i topmøde processen, hedder det i udtalelsen onsdag fra Kvindernes U-landsudvalg.
For yderligere oplysninger/uddybning kontakt:
Janice Goodson Førde, forkvinde: tlf. 3929 2262 eller
Mette Bloch Hansen, bestyrelsesmedlem: tlf. 2818 1666
Nyttige kilder omtalt til videre læsning:
FNs Millenium Projekt, task force 3 om ligestilling og kvinders rettigheder, endelig rapport. – Læs executive summary for en redegørelse for de 7 strategiske prioriteringer fremsat af arbejdsgruppen: www.unmillenniumproject.org/reports/tf_gender.htm
UNIFEM publikationen: “Pathway to Gender Equality”. En nyttig publikation, der linker 2015 Målene et for et med FNs Kvindekonvention (CEDAW) samt Beijing handlingsplanen fra FNs 4. verdenskonference i Beijing, Kina 1995:
www.mdgender.net/upload/monographs/PathwayToGenderEquality_screen.pdf
Helle Nielsen, KVINDERNES U-LANDSUDVALG, Rosenørns Allé 12 st., 1634 København V, Tlf. 33 15 78 70, Fax. 33325330, E-mail: [email protected], Website. www.kulu.dk