Ny rapport om vor indsats for at nå 2015 Målene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En ny rapport om den danske indsats for at nå verdens centrale udviklingsmålsætninger, “2015 Målene. Statusrapport for Danmark 2004”, blev præsenteret af integrations-og udviklingsminister Bertel Haarder (V) fredag, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

2015 Målene blev et yderst konkret resultat af det Årtusindetopmøde, som samlede verdens ledere i New York i september 2000. Målene satte en meget ambitiøs udviklingspolitisk dagsorden.

Det overordnede mål er at halvere fattigdommen i verden inden 2015.

Både rige og fattige lande skal gøre en indsats for at nå de 8 2015 Mål. De rige lande har et særligt ansvar for gennemførelsen af Mål 8: Etablering af et globalt partnerskab for udvikling, herunder gennem større bistand, retfærdige handelsregler og gældslettelse for u-landene.

Globalt vil mange af målene, herunder halvering af fattigdommen, blive nået – først og fremmest på grund af den voldsomme vækst i Kina og Indien. En række afrikanske lande er derimod langt fra målet, og i forhold til disse lande er der behov for en forstærket indsats.

U-landene må bære deres ansvar. God regeringsførelse og demokrati skal bygges nationalt. Donorlandene skal bistå med yderligere ressourcer. Verdensbanken og FN skønner, at der er behov for mellem 50 og 80 mia. US dollar mere i udviklingsbistand om året. Det svarer til mindst en fordobling af den nuværende bistand.

VK-regeringen har fastslået, at Danmark fortsat vil være blandt de førende donorlande, og Danmark ligger som et af bare 5 lande over FNs målsætning på 0,7 procent af BNI. I EU har Danmark presset på for at få alle EU-lande til at leve op til målsætningerne.

Det lykkedes i Barcelona i 2002, hvor Det europæiske Råd besluttede, at EU-landene skal nå op på 0,7 procent så hurtigt som muligt, at alle skal nå op på 0,33 pct. i 2006, og at det samlede EU-gennemsnit skal være oppe på 0,39 pct. i 2006. Det ser ud til, at den målsætning nås allerede inden 2006.

Bistand gør det ikke alene. Øget handel vil være helt centralt, og et positivt udfald af Doha Runden er af afgørende betydning. Det er mange år siden, verden erkendte, at bistand ikke er lige så effektivt som bedre muligheder for at deltage i den internationale handel.

“Trade – not aid” var budskabet. Efter dansk opfattelse må det være “Trade and Aid”, og Danmark arbejder for en bedre sammenhæng mellem handelspolitikken og udviklingspolitikken, hvor bistanden skal hjælpe u-landene med at gennemføre internationale handelsaftaler.

Danmark støtter derfor også udviklingslandenes deltagelse i handelsforhandlingerne. Helt konkret planlægges sammen med andre nordiske lande og en kreds af afrikanske lande et antal møder i Afrika, herunder på ministerniveau, i år og næste år med netop de afrikanske landes aktive deltagelse i handelsforhandlingerne på dagsordenen.

Men aftaler er ikke nok. I mange år har de mindst udviklede (LDC)lande haft meget favorable vilkår, når det gælder adgang for deres varer til industrilandenes markeder. Disse lande har imidlertid har kun i meget begrænset omfang formået at udnytte denne adgang. Det er baggrunden for, at Danmark støtter landene i deres bestræbelser for økonomiske reformer, bedre regeringsførelse og en omfordeling af rigdommen.

Danmark offentliggjorde sidste år som verdens første donorland en rapport om den danske indsats for at nå 2015 Målene, herunder ikke mindst Mål 8. Det skabte stor opmærksomhed, ikke mindst i FN, og Danmark høstede også megen anerkendelse fra u-landene.

I år er rapporten forfinet. Bl.a. er også miljøindsatsen medtaget, og punkt for punkt er bistanden opgjort efter FNs indikatorer. Rapporten vil igen i år blive fordelt i FN, i OECD og i EU. Danmark er gået i spidsen i OECD-kredsen for at udvikle fælles en fælles standard for rapporteringen, og man yder teknisk bistand til de nye EU-landes fremtidige rapportering, hedder det i udenrigsministeriets pressemeddelelse.

Frem mod det store topmøde i New York i 2005 skal der bl.a. gøres status for, hvor langt man er nået henimod 2015 Målene. Der skal tillige tages fat på den internationale drøftelse af sammenhængen mellem 2015 Målene og de midler, der blev stillet i udsigt på Monterrey-konferencen om udviklingsfinansiering i 2002.

På den baggrund må det vurderes, hvad der kræves i de sidste 10 år frem mod 2015. Den danske rapport er et bidrag til denne drøftelse, og fra dansk side vil man presse på for, at også de øvrige donorlande rapporterer inden 2005-topmødet.

Yderligere information om den danske Mål 8 rapport hos Lars Hørmann, Danidas kontor for FN-systemets udviklingsbistand, tlf 33 92 13 55

Rapporten kan downloades fra
www.um.dk/Publikationer/Danida/Dansk/
DanskUdviklingssamarbejde/2015MaaleneStatusrapportForDanmark2004/index.asp

Eksemplarer af den trykte udgave af rapporten bestilles på www.danida-publikationer.dk