Mange lande har skabt reelle fremskridt for kvinder ved at fremme deres selvstændighed og bistå dem med at mildne fattigdom samt tilbyde global tilgang til omfattende sygesikring, skriver FNs europæiske informationskontor, UNICEurope, i en presserundsendelse onsdag.
Resultaterne fremgår af årsrapporten 2004 om Verdens Befolknings Tilstand (State of World Population), som FNs Befolkningsfond, UNFPA, offentliggjorde onsdag i en række hovedstæder verden over, heriblandt i København.
Rapporten gør status 10 år efter Den Internationale Konference om Befolkning og Udvikling (ICPD) i Kairo og har titlen “Kairo plus 10: Befolkning, reproduktiv sundhed og den globale indsats mod fattigdomsbekæmpelse”.
10 år efter Kairo-konferencen har mange flere adgang til familieplanlægning. Nye lovgivninger forbyder diskriminering og vold mod kvinder. Og flere lande tager nu fat på følsomme, men presserende emner som unges behov for seksual- og sundhedsoplysning.
Regeringerne har taget godt imod Kairo-konferencens 20-årige handlingsprogram, som er vigtig for at virkeliggøre de internationale udviklingsmål, der er nedfældet i 2015 Målene.
Ifølge årsrapporten er mangel på ressourcer, kønsdiskriminering og mangler i den måde fattige og unge behandles på imidlertid med til at undergrave fremskridtene, samtidig med at udfordringerne begynder at hobe sig op.
Handlingsplanen, som blev vedtaget af 179 lande i Kairo i 1994, søgte at forbedre kvinders status og garantere global tilgang til sygesikring og børnebegrænsning. Udgangspunktet var, at befolkningsstørrelse, vækst og fordeling er tæt knyttet til udviklingsmuligheder i et område, og at indsats i et område er med til at forstærke projekter i andre.
Kairo-programmet skabte prioritet for at investerer i mennesker og udvide deres muligheder langt mere end ved at begrænse befolkningstilvæksten. Det var også med til at sikre kvinder, mænd og unge deres individuelle rettigheder samt retten til et godt helbred og valget til at bestemme om de ønsker børn. Dette var nøglen til en bæredygtig økonomisk udvikling og til at formindske fattigdommen.
I en række regionale konferencer, der markerede ti året for ICPD og som et svar på UNFPAs globale undersøgelse, har regeringer rundt i verden understreget deres støtte til udviklingsprogrammet.
En succesrig gennemførelse heraf er vigtigt for at opnå FNs Millenium Udviklings Mål (MDGs) i 2015, som bl.a. går ud på at halvere antallet af fattige i verden og promovere lige muligheder mellem kønnene, herunder lige stor mulighed for at komme i grundskole. Ligeledes er målet at reducere dødelighed i forbindelse med fødsler, begrænse hiv/aids og bevare miljøet.
Næsten alle u-lande i rapporten oplyser, at de har medtaget hensynet til kampen mod fattigdommen i deres strategier. Mange har skabt love og regler for beskyttelse af kvinder og pigers rettigheder og mange er begyndt på at inkludere bedre sygesikringssystemer i sundhedssektoren, samt forbedre og udvikle træningsfaciliteter og styrke tilgangen hertil.
Græsrodsorganisationer er særdeles aktive i at forbedre sundhedsområdet og ved at advokere for udviklingsprogrammet.
Brug af moderne svangerskabsbeskyttelsesmidler er for begge køn steget fra 55 procent i 1994 til 61 pct. i dag. For at reducere børnedødelighed og skader er der lagt øget vægt på fødselsovervågning, fødselshjælp og lignende foranstaltninger.
Landene har også øget indsatsen mod hiv/aids via præventionsmidler, behandling, omsorg og støtte. Ungdommens helbred og sundhed er blevet en global prioritet og kampagner mod kønsbaseret vold vinder udbredt støtte, men langt mere må iværksættes for at sikre helbredet.
Men der er behov for langt mere støtte for at garantere sygesikring og rettigheder. Det er især vigtigt at informere verdens 1,3 milliard unge i pubertetsalderen om sikker sex og risikoen for hiv/aids.
10 år efter Kairo er der stadig store udfordringer:
Mere end 350 millioner par verden over står stadigvæk uden tilgang til børnebegrænsningsservice.
Komplikationer på grund af svangerskab og fødsel er den primære grund til sygdom og dødelighed blandt kvinder. 529,000 kvinder dør hvert år, selv om det relativt let kunne forhindres.
I 2003 blev 5 millioner smittet med hiv – den virus, der kan udvikle aids. Kvinder var at finde blandt halvdelen af de smittede og næsten tre femtedele af tilfældene var i Afrika syd for Sahara.
Selv om fødselstallet er faldende i mange regioner, vil verdens befolkning angiveligt stige fra 6,4 milliard nu til 8,9 milliard i 2015. 50 af verdens fattigste lande vil blive tredoblet i folketal til 1,7 milliard mennesker.
10 års jubilæet for ICPD er en mulighed for regeringer og det internationale samfund til at forny deres forpligtelser og finde måder at tackle de tilbageværende udfordringer på.