Taiwan ramt af jordskælv, Chile af efterskælv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Taiwan blev natten til torsdag ramt af et kraftigt jordskælv. Det havde epicenter tæt på byen Kaohsiung, der ligger i den sydlige del af landet.

Jordskælvet blev målt til 6,4 på Richter skalaen. Indtil videre er der ingen rapporter om omkomne.

Jordskælvet forårsagede rystelser i flere minutter i hovedstaden Taipei, der ligger i det nordlige Taiwan.

CNN rapporterer, at højhastighedstog i den sydlige del af landet har standset driften efter skælvet. Strømmen er også gået flere steder.

Omtrent samtidig blev Chile ramt af efterskælv på 5,9 og 6,0 på Richter skalaen.

Der rapporteres indtil videre udelukkende om materielle skader i Taiwan, mens dødstallet i Chile nu er oppe på 799, og 19 stadig savnes.

OCHA, FNs kontor for koordinering af humanitære sager, skønner, at 2 millioner chilenere er alvorligt berørt af jordskælvet, efterskælvene og tzunamierne.

I de ramte områder i det smalle Andesland har mangelen på mad, vand og tag over hovedet ført til omfattende plyndringer. Landets præsident Michelle Bachelet har svaret igen med at sætte 10.000 soldater ind, og det er ikke populært.

Gadebilledet, der domineres af panserkøretøjer og uniformerede og bevæbnede minder alt for meget om den brutale undertrykkelse under militærstyret med Agusto Pinochet i spidsen.

Den chilenske regering har installeret 8 felthospitaler i de berørte områder, og Argentna, Brasilien, Peru og Cuba vil bidrage med flere. Cuba har desuden sendt et lægehold på 26.

Verdensfødevareprogrammet, WFP, har tilbudt at sende 120 kubikton højenergi kiks, men venter endnu på grønt lys fra den chilenske regering.

Indtil nu har 5 landet bidraget med kontanter: Australien med 4,5 millioner US dollar, Japan med 3, Canada med 2, Kina med 1 og New Zealand med 500.000.