Per Stig glad for ny konvention mod atom-terror

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det lykkedes fredag i FN at nå til enighed om en konvention om nuklear terrorisme. Det er et signal om, at man på topmødet i september 2005 kan nå til enighed om en styrkelse af FNs rolle i terrorbekæmpelsen. Generalsekretæren var til stede ved vedtagelsen for at markere den positive udvikling.

I anledning af vedtagelsen udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K):

– Jeg hilser vedtagelsen af teksten til konventionen om nuklear terrorisme velkommen som et positivt skridt fremad i den internationale kamp mod terrorisme. Samtidig håber jeg, at vedtagelsen vil få positiv indflydelse på forhandlingerne i FNs generalforsamling om den udestående (endnu manglende) generelle konvention mod terrorisme, og hermed en definition på terrorisme.

– Konventionen om nuklear terrorisme vil gøre det muligt overalt i verden at retsforfølge personer, der kommer i besiddelse af radioaktivt eller nukleart materiale med det formål at forårsage død og ødelæggelse overfor personer og ejendom eller at tvinge en person, en stat eller en international organisation til at foretage eller afstå fra en bestemt handling.

– Vedtagelsen af konventionen om nuklear terrorisme giver anledning til optimisme med hensyn til at styrke FNs rolle i terrorbekæmpelse. Generalsekretær Kofi Annan har i sit oplæg til FNs topmøde i september 2005 fremhævet behovet for en definition på terrorisme og hermed vedtagelsen af den generelle konvention mod terrorisme, anfører Per Stig Møller og slutter:

– Konventionen om nuklear terrorisme kan bane vej for vedtagelsen af den generelle konvention og dermed en definition på terrorisme. Det vil være et stærkt politisk signal i indsatsen mod terrorisme.

Undertegnelsesceremonien ventes finde sted på 2005-topmødet i september umiddelbart før åbningen af FNs 60. generalforsamling i New York.

Kilde: www.um.dk