Gennembrud: Ny domstol skal se på krigsforbrydelser i Darfur

Redaktionen

Den Internationale Straffedomstol, ICC, indledte mandag en formel undersøgelse af formodede krigsforbrydelser i Sudans vestlige Darfur-region, hvor titusinder af mennesker er blevet dræbt siden begyndelsen af 2003, skriver flere onlinetjenester.

– Undersøgelsen bliver upartisk og uafhængig og vil fokusere på de enkeltpersoner, der har det største ansvar for de forbrydelser, der er begået i Darfur, hedder det i en erklæring fra ICC. Erklæringen afslørede imidlertid ikke hvilke enkeltpersoner, det drejer sig om.

FNs Sikkerhedsråd vedtog i marts at overlade situationen i Darfur til ICC, der er verdens første permanente, globale krigsforbryderdomstol. Den blev etableret i 2002 for at efterforske sager om folkedrab og omfattende krænkelser af menneskerettighederne.

Sikkerhedsrådets henvisning til ICC blev mulig, da USA, der er modstander af domstolen, undlod at stemme efter at have sikret sig, at amerikanske statsborgere i Sudan ville være undtaget fra strafforfølgelse ved domstolen.

ICC’s chefanklager Luis Moreno-Ocampo har opfordret såvel nationale som internationale parter til at samarbejde med domstolen under dens efterforskning af påstandene om, at der er begået krigsforbrydelser i Darfur.

– Det bliver en del af en kollektiv indsats, der vil supplere Den Afrikanske Unions indsats og andre initiativer, der skal sætte en stopper for volden i Darfur og fremme retfærdigheden, sagde han.

I april gav FNs generalsekretær, Kofi Annan, ICC en forseglet liste over 51 personer, som mistænkes for drab og voldtægter i Darfur. Selv om listen ikke er offentlig menes den at indeholde navnene på topfolk såvel i Sudans regering som i Sudans hær. På listen menes også at være militsfolk, oprørere og udenlandske hærkommandanter.

Sudanske embedsmænd har afvist at udlevere sudanske statsborgere til retsforfølgelse i udlandet med henvisning til, at Sudan selv vil retsforfølge formodede krigsforbrydere selv.

– Det internationale samfunds prioritet bør være at sikre en våbenhvile, som, folk kan have tillid til, vil give dem retfærdighed, sagde Najeeb al-Kebir Abdul Wahab, der er Sudans minister for udenlandske anliggender, efter at ICC’s erklæring var blevet offentliggjort.