FNs generelsekretær, Kofi Annan, gik ikke aktivt ind og medvirkede til, at hans søns virksomhedsforbindelse blev tildelt en salgskontrakt til Irak, konkluderer en rapport ifølge flere onlinetjenester tirsdag
Det drejer sig om det schweiziske firma Cotecna, der var hyret af FN til at levere varer i forbindelse med olie-for-mad programmet til Irak. Annans søn Kojo, der nu er 31 år gammel, var trainee i Cotecna på det tidspunkt, hvor firmaet fik kontrakten.
– Der er ikke bevis for, at Cotecna fik kontrakten i 1998 som resultat af nogen form for positiv særbehandling eller under upassende indflydelse fra generalsekretæren, skriver rapporten.
Til gengæld får Annan skyld for, at han efterfølgende ikke i tilstrækkelig grad undersøgte, hvilken rolle hans søn havde i det schweiziske firma, som handlede med Saddam Husseins regime.
Rapporten konkluderer også, at Kojo Annan med vilje undlod at informere generalsekretæren om sit fortsatte engagement i Cotecna.
– Der er stadig flere ubesvarede spørgsmål omkring Kojo og hans aktiviteter i løbet af efteråret 1998 i forbindelse med hans forretninger angående olie-for-mad programmet. Undersøgelsen af disse forhold vil fortsætte, står der i rapporten.
Rapporten er bestilt af FN, og den tidligere amerikanske centralbankchef Paul Volcker har ledet arbejdet.
Komiteen konkluderer, at Cotecna har afgivet falske oplysninger til offentligheden, til FN og til komiteen, eftersom firmaet fastslog, at Kojo Annan stoppede som konsulent for det den 9. oktober 1998, når det viser sig, at han også efterfølgende var involveret.
Olie-for-mad programmet var et projekt til 344 mia. kroner, som blev udarbejdet i 1996.
Programmet skulle gøre det muligt for Irak at købe mad, medicin og andre humanitære fornødenheder med indtægterne fra et reguleret oliesalg uden at bryde de sanktioner, der var indført efter invasionen i Kuwait i 1990.
Programmet havde til formål at lette dagligdagen for den almindelige iraker og blev formelt afsluttet i 2003 efter den amerikansk-ledede invasion af Irak og Saddam Husseins afsættelse.
Den nuværende skandale blev afsløret i 2004, da en irakisk avis offentliggjorde en liste på 270 personer, deriblandt FN-folk, politikere og firmaer, som skulle have tjent på ulovligt salg af irakisk olie under olie-for-mad programmet.
En amerikansk undersøgelseskomite fastslog, at det irakiske styre havde sikret sig indtægter på 98,6 milliarder kroner ved misligholdelser.
Omkring 77,5 mia. kroner stammede efter sigende fra salg af olie til nabolande, der i mange tilfælde brød sanktionerne. FN er kommet i skudlinjen som organisationen, der var ansvarlig for varetagelsen af olie-for-mad programmet.