MSF forhindres adgang til kriseramte dele af Etiopien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Trods en forværring i den humantære krise med udbredt vold og ustabilitet i Somali Regionen i den sydøstlige del af Etiopien bliver det stadig sværere for Læger uden Grænser (MSF) at udføre sit arbejde, idet de etioiske myndigheder har nægtet MSF adgang til regionen, skriver MSF Danmark i en pressemelding tirsdag.

MSF opfordrer de etiopiske myndigheder til straks at tillade organisationens medicinske hold at få lov at hjælpe de mange mennesker.

MSF har indgået en skriftlig aftale med Etiopiens regering om at arbejde i Somali-regionen og har de seneste måneder undersøgt behovet for hjælp. Men i juli måtte MSF evakuere sine hold på grund af den manglende sikkerhed.

Trods gentagne appeller siden har regeringen i Addis Ababa nægtet at give tilladelser til MSF til igen at komme ind i de berørte områder. I den seneste måned har ikke én eneste uafhængig hjælpeorganisation været i stand til at yde hjælp til disse områder.

– Vi står overfor en humanitær krise, siger siger William Robertson, chef for et af MSFs projekter i Etiopien og uddyber:

– Vi har behandlet patienter, som er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem og nu kæmper for at overleve med minimal eller slet ingen form for hjælp. Folk er bange, fordi de føler sig fanget mellem de væbnede grupper i områder. Vi anmoder indtrængende om at få adgang til regionen, så vi kan hjælpe mennesker i nød.

Da volden tog til sidst i juli, arbejdede MSF på mobile sundhedsklinikker i Warder-området og var engageret i en vaccinationskampagne mod mæslinger. MSFs medarbejdere har observeret udbrændte landsbyer og behandlet adskillige, som er blevet tvunget fra deres hjem.

MSF har også mødt adskillige med skudsår og ofre for vold – hvilket understreger alvoren i den aktuelle humanitære krise.

MSF har siden 1984 gennemført sundhedsprojekter i Etiopien, de fleste i den sydøstlige Somali Region, hvor oprørsgrupper kæmper mod den etiopiske centralregering. Området er overvejende beboet af somalier, men har i over 100 år tilhørt Etiopien.

Se også www.msf.dk

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, Kommunikationschef, Læger uden Grænser (MSF), E-mail: [email protected] / Direkte: 39 77 56 06 / Mobil: 29 70 29 79