AIDS-Fondet fejrer sine 25 år torsdag

Forfatter billede

En arv på næsten en million kr. blev i 1985 starten på AIDS-Fondet, en privat indsamlingsorganisation, der de sidste 25 år har uddelt mere end 82 millioner til forskning, information og patientstøtte.

AIDS-Fondet håber at lukke og slukke inden der er gået yderligere 25 år, skriver organisationen, der markerer fødselsdagen med en reception i København torsdag – se mere i u-landsnyts kalender under dato 27.05.10.

Da AIDS-Fondet så dagens lys for et kvart århundrede siden, spredte hiv sig voldsomt, specielt i bøssemiljøerne i Europa og USA. Hiv og aids var omgærdet af massiv frygt, fordomme, uvidenhed og diskrimination og mediebilledet var præget af døende mennesker og truslen om en epidemi.

Siden da har historien om AIDS-Fondet og sygdommen udviklet sig. Efter massivt pres fra græsrødder tog myndigheder efterhånden sygdommen alvorligt og satte ind overfor de mest udsatte grupper. I 1996 kom kombinationsmedicinen, der siden har reddet mange hiv-smittede fra døden.

Det er denne medicin, der sammen med landsdækkende kampagner og uddelinger af rene nåle og kondomer fik sygdommen under kontrol herhjemme i slutningen af 1990erne. Samtidig fik verden øjnene op for epidemien specielt i Afrika.

– Til forskel fra de fleste andre direktører arbejder jeg på at lukke min arbejdsplads, siger Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet og uddyber:

– Mange kampe er vundet, men udfordringerne er stadig talrige. 33 millioner mennesker lever med hiv i verden og der findes ingen vaccine eller kur mod sygdommen. Langt de fleste mennesker i høj risiko har stadig ikke adgang til forebyggelse. Med jeg tror på, det kan lykkes at standse udbredelsen af hiv inden der er gået yderligere 25 år.

Man kan se mere om AIDS-Fondets historie på https://www.aidsfondet.dk/cgi-files/mdmgfx/file-374-295798-26062.doc

På torsdagens fødselsdagsreception uddeler AIDS-Fondet årspriser som anerkendelse til personer eller organisationer, der har gjort en særlig indsats på hiv/aids området.

AIDS-Fondets Patientpris går til rådgiver i Hiv-Danmark, Solveig Roth, for hendes årelange rådgivningsarbejde og særlige empati. Forskningsprisen går til kultursociolog Jakob Haff for systematisk gennemførelse af ”Sexlivsundersøgelsen” blandt bøsser i Danmark.

Informationsprisen går til fotograf David Gillanders og journalist Rasmus Poulsen for deres foto- og radioreportager om gadebørn i Ukraine. I år uddeler AIDS-Fondet en ekstraordinær Erhvervspris til Vero Moda for årelang indsats for at generere penge og opmærksomhed til hiv/aids-sagen.

Yderligere oplysninger hos Ida Brix, e-mail [email protected] og tlf. 26 28 65 53