Læger uden Grænser kritiserer dansk aids-politik

Redaktionen

Op til den internationale aids-dag mandag den 1. december retter den medicinske nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser skarp kritik mod “Danmarks uvilje til at integrere behandling i det forebyggende aids-arbejde i u-landene”, som det siges.

Det forventes, at op til 30 millioner mennesker vil dø de næste 10 år, hvis der ikke i bredt omfang sættes ind med livsforlængende behandling som et led i det forebyggende arbejde, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse søndag.

Den vestlige verdens, og særligt Danmarks, svar på aids-epidemien i u-landene har hidtil været fokuseret på at udvikle en vaccine og på forebyggende arbejde, der ikke inkluderer behandling. Det er sket, selv om udviklingen af en vaccine har lange udsigter, og selv om det er påvist, at livsforlængende behandling af aids-patienter har en forebyggende virkning.

– Ved at ignorere denne virkelighed fører Danmark strudsepolitik og stikker hovedet i sandet i håbet om, at der dukker en vaccine op, siger formand for Læger uden Grænser i Danmark, Søren Brix Christensen, og fortsætter:

– Men det har lange udsigter, og i mellemtiden gøres millioner af børn forældreløse og dræner u-landene for de menneskelige ressourcer, der skal sikre deres udvikling og fremtid. Ved at nægte aids-patienterne i u-landene behandling som et led i det forebyggende arbejde, sparker vi på nogen, der allerede ligger ned, anfører han.

– Danmarks argument om, at det er for dyrt at behandle, holder simpelt hen ikke længere. Medicinpriserne er nu presset helt i bund, og vi har bevist, at behandling sammen med forebyggende arbejde i u-landene kan gøres både billigt og effektivt. Så hvad venter Danmark på? spørger Søren Brix Vhristensen og lægger til:

– Det vil være fint, hvis Danmark blot lader 5-10 procent af aids-midlerne gå til behandling. Dermed sender Danmark et vigtigt signal om, at man følger andre europæiske landes kursskifte i spørgsmålet om aids-behandling.

Læger uden Grænser driver aids-behandlings projekter i 10 u-lande, deriblandt Sydafrika, Kenya, Malawi og Kina. Organisationen har det sidste år fordoblet antallet af hiv-positive i behandling til nu næsten 10.000 patienter, og regner med at dette tal stiger til 25.000 i løbet af 2004.

Danskerne Signe Mommsen og Mette Fryland er udsendt af Læger uden Grænser som henholdsvis administrator på et hiv/aids-projekt i byen Xiangfan i den kinesiske Hubei-provins og som laborant på et hiv/aids-projekt i Kenya.