Ny vismandsgruppe skal rådgive Haarder om bistand mod hiv/aids

Redaktionen

Integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) vil have eksperthjælp for at få lagt den rette kurs for den danske indsats mod hiv/aids i u-landene.

– Jeg har tænkt mig at udpege et lille vismandspanel på 3 personer, som skal rådgive mig med hensyn til, hvordan vi bedst bekæmper hiv-aids, siger Haarder i et interview med journalist Linda Nordahl Jakobsen, bragt i Folkekirkens Nødhjælps seneste Nyhedsbrev.

Udviklingsministeren vil anmode direktøren for FNs aids-organisation, UNAIDS, i Geneve om at udpege den ene, og måske bede Verdensbanken udpege den anden og så bede rådgivere i Danmark finde den sidste til vismandsgruppen.

– Sådan at vi kan følge op på Copenhagen Consensus, som efter min mening var en stor succes, og som satte hiv-aids øverst på listen over verdens problemer, siger Bertel Haarder.

Formålet med vismandsgruppen er også at få politisk rygdækning for de valg, der skal træffes i forhold til, hvor vægten i den danske aids-indsats skal ligge.

– Der skal jo træffes nogle vanskelige valg. Om vi skal satse mere på forebyggelse eller på behandling, siger udviklingsministeren, der tilføjer, at det ikke er et enten/eller. – Nej, selvfølgelig ikke. Men jeg slipper jo ikke for at skulle beslutte, om vi skal gøre lidt mere af det ene eller lidt mere af det andet. Og min holdning hælder umiddelbart til at satse mere på forebyggelse.

– Også fordi jeg fornemmer, at amerikanerne flytter vægten den anden vej – af forskellige grunde, som har med nogle indenrigspolitiske og moralske forestillinger at gøre, som jeg ikke deler.

– Så hvis det er rigtigt, at USA flytter vægten fra forebyggelse til behandling, er det et argument i sig selv, at Danmark er med til at fastholde balancen ved at gå den modsatte vej og lægge endnu mere vægt på forebyggelse, anfører han.

(Spørgsmål)
Men i dag lægger Danmark og Danida primært vægten inden for forebyggelse. Men du udelukker ikke, at vi også skal støtte hiv-medicin, altså behandling ?

– Hvis jeg skal flytte balancen, bliver det nærmere i retning af forebyggelse – af de grunde, jeg har nævnt. Ikke dramatisk – men snittet skal jo lægges et sted, siger Bertel Haarder.

Han vil lade rådgivning fra de 3 eksperter i vismandspanelet være med til at afgøre, hvordan balancen mellem forebyggelse og behandling skal være i den danske aids-indsats.

– Men jeg er enig med Læger Uden Grænser i, at vi ikke kan opfordre folk til at lade sig teste, hvis ikke de som belønning får en behandling. Så naturligvis skal der også være behandling i systemet, siger udviklingsministeren, der ikke afviser, at der kan blive tale om flere penge til den danske aids-indsats.
– Der er ingenting, der er godt nok. Men hvis vi lægger sammen, hvad der ydes internationalt, så er det jo gigantiske beløb.

(Spørgsmål)
Dansk u-landsbistand har samlet set i perioden fra 2001-2004 givet 3,6 procent af bistandsmidlerne til bekæmpelse af hiv-aids. Ser du gerne det tal stige?

– Vi har lagt 25 mio. kr. ekstra oven i bistanden til hiv-aids. Og vi har med de 25 millioner ekstra signaleret, at vi også er klar med større beløb. Kan det stige i 2005 – kan det selvfølgelig stige yderligere i 2006.

– Det vil afhænge meget af, hvor meget ”value for money,” vi får. Altså om det giver god mening, om der er en god effekt i at øge bevillingerne, slutter udviklingsministeren i interviewet med Nødhjælpens Nyhedsbrev.

Læs også om det høringssvar, som de 3 organisationer bag Humor mod Aids har givet til Danida i forbindelse med den gennemgang, der er lavet af den danske aids-indsats.