Aids følger Heroin-vejen

Forfatter billede

Da Nato og de allierede gik i krig i Afghanistan, lovede alliancen at indskrænke eksporten af narkotika til Europa. Indsatsen har endnu ikke haft megen succes. I denne film viser den danske journalist og filmmand Michael Andersen, hvordan smuglerruterne gennem de centralasiatiske lande bringer en ny fare til området.

Siden interventionen i Afghanistan har vesten brugt hundrede af millioner dollars på at etablere lokalenarkobekæmpelses- organisationer, ikke bare i Afghanistan, men også langs den største opium- og heroinvej gennem de tidligere Sovjet-republikker Tadjikistan, Kirgistan og Kasakhstan i Centralasien.

”Det er tydeligt, at hiv spredes i kølvandet på stofferne i Centralasien, så dér, hvor der smugles stoffer, der finder man hiv. Stofferne kommer fra Afghanistan gennem Tadjikistan, gennem resten af Centralasien, som er et knudepunkt for narkotika-smugling, og videre til købere i Rusland og Europa”, siger Pia Dyrhagen fra Folkekirkens Nødhjælp i Kirgistan i filmen.

Filmen viser, hvordan regeringers undertrykkelse af aids-oplysning, korruption og uvidenhed har givet hiv-spredningen gode vilkår – og hvordan 30 imamer i Tadjikistan har besluttet at bryde tavsheden.

Se link til filmen på www.noedhjaelp.dk