Danmark kan lære af u-landene i aids-bekæmpelsen

Redaktionen

Danmark kan lære af u-landene, når det handler om at begrænse smitten med hiv, bl.a. ved at integrere forebyggelse og behandling, mener Læger uden Grænser. Forebyggelse og aids-behandling er adskilte i Danmark, hvor antallet af hiv-smittede er stigende.

Danmark har i det forløbne år set en stigning i antallet af hiv-smittede med over 10 procent. Den nøjagtige forklaring på den store stigning i antallet af hiv-smittede i Danmark kendes ikke, men en af flere årsager kan være, at stadig færre danskere lader sig hiv-teste.

Derfor er der færre, der kender deres status, og hiv-smitten spredes dermed lettere. Antallet af personer i Danmark der lod sig hiv-teste faldt desuden fra 2002 til 2003 med mere end 10 procent, viser de nyeste tal.

I modsætning til aids-bekæmpelsen i mange u-lande, holdes forebyggelse og aids-behandling i Danmark adskilt fra hinanden. Således foregår al aids-behandling i Danmark på hospitalerne, mens forebyggelse foregår via oplysningskampagner og interesseorganisationer.

– Netop denne adskillelse kan være en af årsagerne til, at det er blevet sværere at få danskerne til at lade sig hiv-teste, og der kan Danmark lære af aids-bekæmpelsen i u-landene, mener speciallæge Søren Brix Christensen, der har arbejdet med aids-forebyggelse og behandling i slumbyen Khayelitsha uden for Capetown i Sydafrika og på Rigshospitalet i København.

– Ved en høj grad af integration og rådgivning har vi i udviklingslandene vist, at det er vejen frem at kombinere behandling og forebyggelse, hvis aids-epidemien skal under kontrol. Således er det f.eks. lykkedes os i løbet af kun 6 år, at få antallet af folk, der lader sig hiv-teste i Khayelitsha, til at stige fra 500 til 12.000 om året, fortæller Søren Brix Christensen.

Den markante stigning i antallet af hiv-testede i f.eks. Khayelitsha, skyldes bl.a., at kravet om åbenhed omkring sygdommen er et vigtig element i behandlingen. Brug af kondomer, frivillig testning, generel viden om aids og mod til at indrømme, at man er smittet, viser sig også at være mest udbredt i de områder, hvor Læger uden Grænser tilbyder livsforlængende aids-behandling.

– Kun ved at turde kende sin status og ved at beskytte sig, kan de hiv-positive bidrage til, at vi undgår vækst i antallet af nye hiv-tilfælde. Hvis ikke vi højner vores informations-niveau og giver risiko-patienter mod til at lade sig teste, får vi blot akkumuleret et endnu større antal mennesker, som uvidende kan give smitten videre, siger Søren Brix Christensen.

Læger uden Grænser har 23.000 aids-patienter i behandling i 27 lande i Afrika, Asien, Østeuropa og Latinamerika. 85,5 procent af patienterne er stadig i live efter 2 år i behandling.

Kilde Læger uden Grænsers elektroniske nyhedsbrev, 2. december 04