Nyt initiativ med dansk støtte: Al ARV-behandling mod aids bør være gratis i u-landene

Redaktionen

En række eksperter, institutioner og NGO-organisationer står bag en ny erklæring, “Free by 5”, der tirsdag blev fremlagt for Verdensbanken, WHO, UNAIDS, donorer og mange andre.

Det er Verdenssundhedsorganisationen, WHOs mål, at 3 millioner af verdens hiv-smittede skal være i Anti-Retroviral behandling (ARV) i løbet af 2005 – den såkaldte “3 by 5” målsætning.

Den nye “Free by 5” erklæring understreger, at ARV-behandlingen og den tilknyttede omsorg er nødt til at være gratis for alle patienter i udviklingslandene.

– Denne erklæring fastslår klart, hvorfor behandling bør være gratis. Og den fortjener fuld støtte, siger Stephen Lewis, FNs særlige udsending om hiv/aids i Afrika og lægger til:

– Presset for at få adgang til Anti-Retroviral behandling er større end nogensinde. For mange drejer det sig helt bogstaveligt om liv og død. Men hvis behandlingen ikke er gratis, vil de fattige ikke kunne drage nytte af den.

Globalt er der 5,5 millioner hiv-positive med behov for behandling. Men kun 440.000 får behandlingen. I Afrika er antallet af personer i behandling helt nede på 4 procent af det samlede antal smittede.

Verdens fattige udelukkes

På trods af faldende priser på ARV-medicin dør mange af u-landenes aids-patienter, fordi de ikke har råd til at betale den egenbetaling, som kræves for behandlingen.

Erklæringen dokumenterer,
– at de krævede patientbetalinger udelukker et stort antal mennesker,
– at disse mennesker rammes meget hårdere af sygdommen – og desuden
– at mange dropper ud af deres behandling, hvilket kan føre til resistens over for medicinen.

Konklusionen er, at både ud fra et medicinsk, alment sundhedsmæssigt, økonomisk og menneskeligt synspunkt er en verdensomspændende gratis behandling til aids-patienter en nødvendig og fornuftig beslutning.

– Betalingen gør det ofte umuligt at nå ud til dem, der har størst behov for behandlingen. De familier, der er ramt af aids, mister som regel deres arbejdsindtægt på grund af sygdommen og har simpelt hen ikke råd til at betale for behandlingen, fortæller Gorik Ooms fra den internationale humanitære organisation Læger uden Grænser (MSF).

– I de internationalt støttede klinikker, der tilbyder aids-behandling – men som kræver, at patienterne betaler en andel af udgifterne – forlader patienterne behandlingen, når de ikke længere har råd til tests og medicin. Nogle af dem henvender sig i vores klinikker, hvor behandlingen er gratis. Men Læger uden Grænser er jo kun i stand til at tilbyde en midlertidig løsning for et begrænset antal mennesker, siger Gorik Ooms.

Sydafrikansk initiativ

Det er det sundhedsøkonomiske hiv/aids-forskningsinstitut (HEARD) på KwaZulu-Natal Universitet i Sydafrika, der har taget initiativ til “Free by 5” erklæringen.

Den har hurtigt fået støtte fra hovedaktører og organisationer over hele verden. Indtil videre har næsten 600 personer og organisationer underskrevet erklæringen. Deriblandt mange sundhedseksperter, økonomer og beslutningstagere inklusiv Stephen Lewis (FNs Særlige udsending), Helene Rossert (Generaldirektør i den franske hjælpeorganisation AIDES og vicedirektør i Den Globale Fond til bekæmpelse af AIDS, TB og Malaria) og Gorik Ooms (administrerende direktør i MSF Belgien).

HEARDs direktør, professor Alan Whiteside, håber på omfattende støtte til erklæringen og dens målsætning:

– Den omfattende fattigdom i de mest ressourcesvage lande betyder, at hvis behandling ikke tilbydes fuldstændig gratis, vil mange blive udelukket. Jeg mener, at det er økonomisk sund fornuft for de offentlige sundhedsvæsner at tilbyde gratis hiv/aids-behandling.

“Free by 5” erklæringen opfordrer internationale donorer til at medvirke aktivt for gennemførelsen af gratis behandling og gøre alt for at skaffe de nødvendige ressourcer. Den opfordrer også WHO og UNAIDS til formelt at indføre klare retningslinier om nødvendigheden af gratis ARV-behandling.

I Danmark har den danske afdeling af nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser og u-landsorganisationen Ibis skrevet under på erklæringen.

“Free by 5” erklæringen og listen over underskrivere findes på www.heard.org.za

Kilde: www.msf.dk